Hlavní obsah

Obama přijede 4. dubna do Prahy

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prezident USA Barack Obama přijal pozvání českého předsednictví EU a 4. dubna by měl přijet do Prahy. Právu to neoficiálně naznačily diplomatické zdroje. Obama by se měl v Praze poprvé neformálně setkat s nejvyššími činiteli členských zemí Unie a ne pouze s unijní "trojkou“ na okraj setkání představitelů NATO, jak se původně plánovalo.

Článek

Americká ambasáda ve čtvrtek stále nemohla příjezd prezidenta potvrdit. Nicméně podle poznatků Práva již začaly přípravy s ubytováním pro Obamu a jeho početný doprovod. Podle informací ČTK by s Obamou mohli přijet i ministryně zahraničí Hillary Clintonová a ministr obrany Robert Gates.

Česká diplomacie poslala do Bílého domu pozvání do Prahy s tím, že návštěva by mohla být neformálním summitem se všemi činiteli zemí EU. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg o tom také 10. února ve Washingtonu osobně jednal s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou.

Čeští představitelé Obamu do Česka zvali už v době, kdy ještě nebyl inaugurován. Například premiér Mirek Topolánek mu pozvání sdělil během lednového telefonického rozhovoru, v němž Obama zjišťoval priority českého předsednictví a řešil s ním krizi na Blízkém východě. O přání, aby přijel do Prahy, se Obamovi v gratulaci k jeho nastoupení do úřadu zmínil i prezident Václav Klaus.

Obama by měl do Evropy přiletět 2. dubna. Jeho první zastávkou bude Londýn a summit zemí G20. Poté se zúčastní oslav 60. výročí NATO v německém Baden-Badenu a Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám