Hlavní obsah

O příštím argentinském prezidentovi rozhodne druhé kolo voleb

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

První kolo prezidentských voleb v Argentině vyhrál bývalý prezident Carlos Menem (72), který získal 24,6 procenta odevzdaných hlasů. Jeho soupeřem pro druhé kolo se stane Néstor Kirchner (53), který skončil na druhém místě se ziskem 21,7 procenta hlasů.

Foto: Josef Sekyra
Článek

Druhé kole voleb se uskuteční 18. května, tedy týden před skončením mandátu dosavadního prezidenta Eduarda Duhaldeho. K volbám přišlo asi 80 procent z 25,5 miliónu registrovaných voličů. Počet obyvatel Argentiny dosahuje asi 36 miliónů.

Menem stál v čele Argentíny v letech 1989 až 1999 po dvě volební období za sebou. Před 16 měsíci byl obviněn ze spolupráce s kriminálním podsvětím a šest měsíců strávil v domácím vězení. Pokud by byl Menem v květnu zvolen, pak by to bylo poprvé, co by stanul v čele státu člověk, který již dříve funkci prezidenta zastával.

Byly volby poctivé?

Zatímco v případě obou vítězů jde o peronistické kandidáty, Ricardo López Murphy, který skončil na třetím místě, je liberál a zastupuje pravý střed. Získal však pouze 17 procent hlasů, a tak do dalšího klání nezasáhne.

O poctivosti voleb kolují různé informace. Například z rodného státu Menema La Rioja hlásil tisk, že se pro někdejšího kandidáta kupovaly hlasy za cenu v přepočtu asi sedmi dolarů. Stoupenci Murphyho zase obvinili dalšího kandidáta Rodrigueze Saa, že v jeho rodném státě dorazily do volebních středisek pouze hlasy jeho stoupenců a nikoliv dalších kandidátů.

Pozorovatelka z Organizace amerických států Elizabeth Speharová však přesto prohlásila, že volby proběhly "normálně" a že lid Argentiny stále "sází na demokracii". 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám