Hlavní obsah

O dekretech Svoboda nejednal

ČTK, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

O dekretech prezidenta republiky z válečné a poválečné doby český ministr zahraničí Cyril Svoboda v úterý v Berlíně s německým kolegou Joschkou Fischerem nejednal. "Dekrety prezidenta republiky nebyly předmětem našeho rozhovoru," řekl po více než hodinovém jednání na Fischerově úřadu český host.

Článek

Zdůraznil, že "česko-německá deklarace z roku 1997 je mistrovské dílo, které završilo určitou fázi našich vztahů a ukazuje do budoucna." Vztahy jsou podle obou ministrů velmi dobré a to i mezi nimi osobně.

Fischer očekává, že "návštěva prezidenta Václava Havla v pátek v Berlíně a účast obou ministrů zahraničí na únorové výroční konferenci Česko-německého diskusního fóra v Mnichově vytvoří klima, aby kancléřova návštěva v Praze byla nejen možná, ale i úspěšná." Oba ocenili regionální a přeshraniční spolupráci, jejíž důležitost se prokázala zejména při loňských záplavách.

Kromě bilaterálních styků byly na programu schůzky mezinárodní vztahy včetně rozšíření Evropské unie a situace kolem Iráku. "Německo od počátku podporovalo rozšíření a velmi se v tom angažovalo. Přejem si, aby referendum o přistoupení ČR k EU mělo pozitivní výsledek, stejně jako referenda v dalších kandidátských státech, aby noví členové vstoupili v roce 2004 do Unie a jejich občané mohli v témže roce volit do Evropského parlamentu," řekl Fischer.

K Iráku Německo postoj nezměnilo

K Iráku zopakoval, že "Německo se nezúčastní vojenské akce k Iráku" a vyslovil přesvědčení, že rezoluce RB OSN se podaří uskutečnit bez zásahu vojenských sil. Svoboda připomněl souhlas české vlády s českou účastí za předpokladu, že to umožní rozhodnutí RB OSN nebo bude-li nebezpečí nasazení zbraní hromadného ničení.

Odpoledne se Svoboda sešel také s předsedkyní CDU a šéfkou parlamentní frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu Angelou Merkelovou.

Odlet provázely problémy

Odlet Svobody do Berlína se dramaticky opozdil o více než půl hodiny, když vládní Challenger se musel vrátit z rozjezdové dráhy k letištní budově pro technickou závadu hovořilo se o nefungujícím rozmrazovacím zařízení. Podle odborníků je to závažný nedostatek, protože letadlo s námrazou je obtížně ovladatelné. Všichni tedy vystoupili a technici po důkladné prohlídce zjistili, že chyba není v zařízení, ale ve špatné signalizaci, která oznamovala, že zařízení nefunguje.

Rakouští lidovci žádají české gesto

Po novém potvrzení tvrdého postoje rakouských Svobodných (FPÖ) k dekretům a vstupu ČR do EU v úterý přišlo mírnější stanovisko vládní lidové strany (ÖVP). Šéfka poslanců ÖVP v Evropském parlamentu Ursula Stenzelová však zopakovala žádost na omluvné gesto Prahy. Rakouský kardinál Christoph Schönborn v Bruselu oznámil, že biskupské konference v ČR a Rakousku připravují společné prohlášení k dekretům. Dokument by měl být dopracován v únoru a v březnu pak zveřejněn. Schönborn řekl, že je to doklad přání církve přispět k překonávání hranic a zacelování ran minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám