Hlavní obsah

Nová varianta covidu už je v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropa má první potvrzený případ infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. V pátek ji detekovali u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Informovala o tom belgická veřejnoprávní zpravodajská společnost RTBF.

Foto: Profimedia.cz

Diagnostika covidu-19.

Článek

Jedná se o mladou ženu, u které se projevily příznaky 11 dní po cestě do Egypta přes Turecko.

Neměla žádnou vazbu s Jižní Afrikou ani s žádnou jinou zemí na jihu afrického kontinentu. Pacientka měla při diagnóze vysokou virovou nálož.

Co víme o nové variantě koronaviru B 1.1.529

Svět

Stanice RTBF uvádí, že žena nebyla očkována a covid dosud ani neprodělala.

Nenahlásila žádný rizikový kontakt s výjimkou členů své domácnosti, kde se zatím u nikoho neobjevily příznaky. Hygiena má v plánu všechny co nejdříve otestovat a zahájit důkladné trasování.

Bude schopna varianta obejít očkování?

Tato nová varianta covidu-19, prozatím nazvaná „ný“, byla detekována v Jižní Africe, oznámili ve čtvrtek tamní vědci, kteří již předtím objevili variantu beta.

Výskyt nové varianty koronaviru dřív než v pátek evidovaly pouze Hongkong, Botswana a Jihoafrická republika.

Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví na její šíření upozornilo na čtvrtečním brífinku, na kterém vědci hovořili o znepokojivé kombinaci mutací.

V Africe zachytili znepokojivě zmutovanou variantu koronaviru. Vznikla zřejmě v těle HIV pozitivního

Svět

Vysoký počet nových rysů by mohl znamenat, že tato podoba koronaviru bude nakažlivější a bude schopna obejít lidskou imunitu.

Všichni Češi vracející se do České republiky z pobytu v Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Zambii nebo Mosambiku budou muset po návratu minimálně na deset dnů do izolace.

Schválila to v pátek na mimořádném jednání vláda v demisi, informovala v tiskové zprávě. Opatření se týká i cizinců ze zemí Evropské unie, občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do Česka zakázaný úplně.

Reklama

Výběr článků

Načítám