Hlavní obsah

Nová SPD z německé vlády neprchne. Zatím

Právo, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové vedení německé vládní sociální demokracie (SPD) nechystá žádný překotný odchod ze společného kabinetu s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. V televizi ARD to řekli kritici dosavadní velké koalice Saskia Eskenová (58) a Norbert Walter-Borjans (67), kteří se v sobotu jako vítězové vnitrostranického referenda stali předsedy.

Foto: ČTK/AP

Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans oslavují vítězství ve vnitrostranickém referendu.

Článek

Eskenová s Walterem-Borjansem, představitelé levicového křídla, prohlásili, že v otázce budoucnosti velké koalice neplánují sólovou akci, naopak chtějí do debaty zapojit celou stranu včetně ministrů a poslanců. „Budeme o tom diskutovat na sjezdu,“ řekla dvojice.

Web týdeníku Die Zeit připomněl, že ještě před sobotním oznámením výsledků stranického výběru předsednické dvojice Eskenová řekla, že bez vyjednání nové podoby koaliční smlouvy doporučí SPD, jejíž preference spadly rekordně nízko, odchod z vlády.

Při hlasovaní utrpěl porážku favorit číslo jedna Olaf Scholz (61), vicekancléř a ministr financí, jenž kandidoval v tandemu s Klarou Geywitzovou (43), exposlankyní braniborského sněmu. Walter-Borjans a Eskenová získali podporu 53,06 procenta. Scholze a Geywitzovou podpořilo jen 45,33 procenta hlasujících členů strany. Nové lídry musí ještě ve funkci potvrdit delegáti stranického sjezdu, jenž se uskuteční příští víkend.

Klima především

SPD si volila poprvé v historii dvojici spolupředsedů poté, kdy v červnu po sérii volebních debaklů z funkce předsedkyně odstoupila Andrea Nahlesová (49). Hlasování začalo 14. října.

Budoucnost velké koalice chtějí spolupředsedové svázat s podporou ochrany klimatu, sociální spravedlností či státními investicemi do škol nebo železnice. V sobotu po oznámení výsledků stranického hlasování už dvojice prohlásila, že bude požadovat výraznější zvýšení poplatku za emise oxidu uhličitého na 40 eur (1020 Kč) z deseti eur (255 Kč) za tunu.

Německé sociální demokraty povedou kritici vlády Eskenová a Walter-Borjans

Evropa

„Těšíme se na spolupráci v duchu důvěry ve prospěch naší země,“ sdělil Paul Ziemiak, generální tajemník CDU, jenž současně vyloučil možnost jednání o změnách v koaliční smlouvě. „Volba nového vedení SPD na tomto základě nic nemění,“ dodal.

Pokud se SPD s konzervativci nedohodne, mohla by Německo vést menšinová vláda CDU a CSU, nebo by se hledala nová koalice. Předčasné volby těsně předtím, než se Berlín ve druhé polovině příštího roku ujme předsednictví Evropské unie, jsou nepravděpodobné.

AfD sáhla nakonec po kompromisu

Novým spolupředsedou protestní Alternativy pro Německo (AfD) zvolili v sobotu delegáti stranického sněmu v Braunschweigu Tina Chrupallu (44), poslance Spolkového sněmu. Chrupalla pochází ze Saska, původním povoláním je malíř-natěrač. Na post spolupředsedy byl navržen jako kompromisní kandidát, na němž se dokázali shodnout stoupenci pravicového křídla i umírněnější členové.

Hlasovalo pro něho 54,5 procenta delegátů a nahradí radikála Alexandra Gaulanda (78), který se rozhodl už nekandidovat a jako nástupce doporučil právě Chrupallu.

IT odbornice a Robin Hood
Saskia Eskenová (58) je od roku 2013 poslankyní Spolkového sněmu.
Vystudovala germanistiku na univerzitě ve Stuttgartu a počítačové vědy v Böblingenu.
Je uznávanou IT odbornicí, digitální problematice se věnuje i v parlamentu.
Norbert Walter-Borjans (67) je exministrem financí Severního Porýní-Vestfálska.
Jako ministr financí k boji proti daňovým únikům mimo jiné využíval dat z kradených CD.
Média mu přezdívají Robin Hood daňových poplatníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám