Hlavní obsah

Norsko se chystá zakázat žebrání na veřejnosti, prý kvůli Romům

Oslo

Peněžní pokuta a trest až tři měsíce vězení bude v Norsku hrozit tomu, kdo bude žebrat na veřejnosti. Tento návrh obsahuje novela zákona, kterou začal v pondělí projednávat parlament. Obce by tak mohly žebrání zakázat už od července, od roku 2015 by pak nařízení platilo v celé zemi. Podle opozice je zákon účelově namířený proti Romům.

Foto: Milan Malíček , Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministr spravedlnosti Anders Anundsen z pravicové populistické Pokrokové strany hájil zákon s odkazem na přímou souvislost žebrání a kriminality. Podle něj se prosebníci o almužnu často dopouštějí také kapesních krádeží. Kritici z řad levicové opozice však vládu obviňují z toho, že je zákon namířen proti zástupcům romského etnika.

Podle Barda Vegara Solhjella ze Strany socialistické levice chce vláda zákonem nepřímo omezit imigraci. Zákon přirovnal k opatření v norské ústavě, které před 200 lety zakazovalo vstup Židům do země.

„Nebudou pak žebrat, ale krást”

Podle řady expertů by navíc zákon mohl kriminalitu spíše zvýšit. Žebráci, kteří již v Norsku působí, prý budou v případě zákonu nuceni obstarat si obživu drobnými krádežemi.

V roce 2012 bylo v norské metropoli Oslu zhruba 200 žebráků, z toho pouze sedm mělo norské občanství. Podle tvrzení ministerstva spravedlnosti byla většina ostatních rumunskými státními příslušníky romského původu. Celostátní zákaz žebrání platí například ve Velké Británii či Dánsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám