Hlavní obsah

Nobelova cena za odhalení vnímání pachů putuje do USA

– STOCKHOLM

Američtí vědci Richard Axel a Linda Bucková dostali Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii za rok 2004. Oznámil to v pondělí ve Stockholmu Nobelův výbor. Američtí vědci byli oceněni za své práce týkající se olfaktorického (čichového) systému.

Foto: vratislav konečný

Konopiště

Článek

Oba vědci objasnili, která skupina genů řídí vnímání pachů. Čichový systém savců rozlišuje velké množství různých pachových molekul. Ty jsou detekovány čichovými buňkami a tříděny v čichovém epitelu, kde prochází sedmi vrstvami různých bílkovin. Celý systém vnímání pachů je podle vědců řízen 18 různými členy extrémně velké skupiny genů.

Osmapadesátiletý Axel a o rok mladší Bucková tak přispěli k pochopení toho, jak člověk rozpoznává až 10 tisíc různých vůní a dokonce si na ně dokáže vzpomenout. Pokusy dělali oba vědci na myších.

Geny popsali společně už v roce 1991, poté je zkoumali každý zvlášť. Přišli mimo jiné konkrétně na to, že skupina čichových receptorů patří k receptorům sdruženým s G-proteiny (takzvané GPCR).

Podobný princip u všech smyslů

Tyto obecné principy, které Axel a Bucková objasnili ve fungování čichového systému, se dají aplikovat i na další smysly. Letošní nositelé Nobelovy ceny za lékařství také nezávisle na sobě zjistili, že molekuly, které ovlivňují zvláště u zvířat různé sociální chování, tzv. feromony, souvisí s dvěma dalšími rodinami GPCR umístěnými v jiné části nosního epitelu.

Axel, jenž se zaměřuje na studium smyslových receptorů a jejich organizaci v lidském mozku, je členem Národní akademie věd, Americké filozofické společnosti či Americké akademie věd a umění. Vědec obdržel řadu prestižních ocenění, mezi jinými i The Perl/UNC Neuroscience Prize společně s doktorkou Buckovou.

Bucková získala Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii jako první žena od roku 1995, kdy byla oceněna německá bioložka Christiane Nüssleinová-Volhardová. Celkově je pak od roku 1901, kdy premiérově "zvítězil" Němec Emil von Behring, sedmou ženou.

Linda Bucková a Richard Axel

Linda B. Bucková se narodila 29. ledna 1947 v americkém Seattlu. Na tamní Washingtonské univerzitě vystudovala psychologii a mikrobiologii. V roce 1980 získala doktorát z imunologie na univerzitě v Dallasu. Poté působila na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, odkud v roce 1991 nastoupila na oddělení neurobiologie Harvardovy lékařské školy v Bostonu. Od roku 2002 pracuje v Seattlu ve Středisku Freda Hutchinsona pro výzkum rakoviny. Bucková je držitelkou mnoha cen a vyznamenání a od loňska je členkou Národní akademie věd.

Richard Axel se narodil 2. července 1946 v New Yorku. V roce 1967 získal bakalářský titul na newyorské Kolumbijské univerzitě a o tři roky později absolvoval lékařskou fakultu Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimore. Už ve dvaatřiceti letech získal na Kolumbijské univerzitě profesuru z patologie a biochemie. Posledních dvacet let se věnuje výzkumu v Lékařském institutu Howarda Hughese při Kolumbijské univerzitě. Na tomto prestižním ústavu od roku 1999 působí i jako univerzitní profesor v oboru molekulární biofyzika.

Oba vědci si rozdělí částku 10 miliónů švédských korun (asi 35 miliónu Kč). Loni se z ceny radovali za objevy v oblasti magnetické rezonance americký chemik Paul Lauterbur a britský fyzik Peter Mansfield.

Reklama

Výběr článků

Načítám