Hlavní obsah

Nižňanského obhajoba dostala pomoc ze Slovenska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Obhajoba velitele slovenské části protipartyzánského komanda Edelweiss Ladislava Nižňanského dostala podle deníku SME pomoc od slovenského Svazu protikomunistického odboje. Proces pokračuje od pondělí v německém Mnichově.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedním z nazdobených dárků, hotových k uložení pod vánoční stromeček, byla švédská kosmetika doplněná tradičním českým malovaným perníčkem.

Článek

"Archivní materiály z roku 1962 jsme poslali jeho obhájci Steffenu Uferovi do Mnichova v září," potvrdil deníku Peter Bielik ze svazu. Jednalo se o část materiálů ze schůze Ústředního výboru Komunistické strany Slovenska, kde se mluvilo o přípravě monstrprocesu s příslušníky Edelweiss.

"Vhodnými formami je potřeba ukázat zahraničí, kdo jsou tito vrahové a jejich ideoví vůdci, kteří požívají důvěru kapitalistických vlád. Tímto způsobem bude možné podpořit tlak pokrokové veřejnosti a zhoršit situaci československé emigrace," píše se v dokumentu.

Korunní svědek změnil výpověď

Dalším materiálem ze Slovenska je čestné prohlášení korunního svědka Jána Repaského z roku 1993, který jako bývalý člen Edelweiss tvrdí, že v obcích Kľak a Ostrý Grúň nebyl a přiznal se pod nátlakem.

"Od rána do večera na mě křičeli a nadávaním mě nutili, abych se přiznal," píše se v prohlášení. Advokát Ufer u soudu v Mnichově použil slova, aby zpochybnil Repaského důvěryhodnost.

Repaský tvrdí, že v obcích byl a povel k vraždění vydal Nižnanský. Dnes by měl v procesu vypovídat s využitím telemostu. Svědek všechny překvapil, neboť se do Mnichova dostavil osobně. 

Nižňanský byl v roce 1962 jako velitel odsouzený v nepřítomnosti k smrti za vyvraždění 164 obyvatelů slovenských obcí Kľak a Ostrý Grúň. Další členové jednotky dostali vysoké tresty vězení. Nižňanský žil po válce v Německu a nyní byl jeho proces obnovený v Mnichově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám