Hlavní obsah

Nižňanského obhajoba dostala pomoc ze Slovenska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Obhajoba velitele slovenské části protipartyzánského komanda Edelweiss Ladislava Nižňanského dostala podle deníku SME pomoc od slovenského Svazu protikomunistického odboje. Proces pokračuje od pondělí v německém Mnichově.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedním z nazdobených dárků, hotových k uložení pod vánoční stromeček, byla švédská kosmetika doplněná tradičním českým malovaným perníčkem.

Článek

"Archivní materiály z roku 1962 jsme poslali jeho obhájci Steffenu Uferovi do Mnichova v září," potvrdil deníku Peter Bielik ze svazu. Jednalo se o část materiálů ze schůze Ústředního výboru Komunistické strany Slovenska, kde se mluvilo o přípravě monstrprocesu s příslušníky Edelweiss.

"Vhodnými formami je potřeba ukázat zahraničí, kdo jsou tito vrahové a jejich ideoví vůdci, kteří požívají důvěru kapitalistických vlád. Tímto způsobem bude možné podpořit tlak pokrokové veřejnosti a zhoršit situaci československé emigrace," píše se v dokumentu.

Korunní svědek změnil výpověď

Dalším materiálem ze Slovenska je čestné prohlášení korunního svědka Jána Repaského z roku 1993, který jako bývalý člen Edelweiss tvrdí, že v obcích Kľak a Ostrý Grúň nebyl a přiznal se pod nátlakem.

"Od rána do večera na mě křičeli a nadávaním mě nutili, abych se přiznal," píše se v prohlášení. Advokát Ufer u soudu v Mnichově použil slova, aby zpochybnil Repaského důvěryhodnost.

Repaský tvrdí, že v obcích byl a povel k vraždění vydal Nižnanský. Dnes by měl v procesu vypovídat s využitím telemostu. Svědek všechny překvapil, neboť se do Mnichova dostavil osobně. 

Nižňanský byl v roce 1962 jako velitel odsouzený v nepřítomnosti k smrti za vyvraždění 164 obyvatelů slovenských obcí Kľak a Ostrý Grúň. Další členové jednotky dostali vysoké tresty vězení. Nižňanský žil po válce v Německu a nyní byl jeho proces obnovený v Mnichově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám