Hlavní obsah

New York zpřísňuje držení zbraní, zájemci musí uvádět své sociální sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York, USA

Stát New York schválil předlohu, která zakazuje nošení zbraní na veřejnosti a zpřísňuje podmínky pro jejich získání. Stalo se tak v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu z minulého týdne, které zrušilo sto let starý newyorský zákon omezující držení zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kathy Hochulová, demokratická guvernérka státu New York, podepsala nový zákon v pátek, účinný má být od 1. září letošního roku.

Norma kromě zákazu nošení zbraní na veřejnosti podmiňuje získání zbraně mimo jiné tím, že žadatelé budou muset předložit všechny své účty na sociálních sítích. „Někdy předesílají svůj záměr ublížit ostatním,“ vysvětlovala guvernérka.

Nový newyorský zákon předpokládá:

  • Zákaz nošení střelných zbraní na „citlivých místech“, včetně newyorského Times Square, ale také ve školách, univerzitách, vládních budovách, veřejných protestních místech, zdravotnických zařízeních, modlitebních místech, knihovnách, hřištích, parcích, barech, divadlech, stadionech, muzeích, volebních místnostech a kasinech.
  • Lidé nebudou smět brát zbraně do žádného podniku nebo na pracoviště, pokud majitelé neumístí cedule s nápisem, že zbraně jsou vítány.
  • Ti, kdo žádají o licenci, budou muset poskytnout čtyři reference na charakter, absolvovat školení o bezpečnosti střelných zbraní a cvičit střelbu, podstupovat pravidelné kontroly spolehlivosti a předat kontaktní údaje na svého manžela/manželku, partnera v domácnosti nebo jakékoli jiné dospělé osoby žijící v jejich domácnosti.
  • Žadatelé budou muset předat seznam účtů na sociálních sítích, které měli v posledních třech letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám