Hlavní obsah

Nevracejte sovětům jejich jaderné zbraně, žádal Kazachstán Kaddáfí

Právo, sw

Někdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí krátce po rozpadu SSSR navrhoval Kazachstánu, aby si ponechal sovětské jaderné zbraně rozmístěné na jeho území. Na údržbu „první islámské jaderné bomby“ prý středoasijské zemi nabízel mnohamiliardovou finanční pomoc.

Článek

Ve čtvrtek na konferenci v Astaně to řekl KasymŽomart Tokajev, zástupce generálního tajemníka OSN a bývalý dlouholetý ministr zahraničí Kazachstánu.

„Počátkem roku 1992 přišel na MZV diplomatickými kanály dopis od vůdce libyjské revoluce Muammara Kaddáfího,“ uvedl Tokajev.

„Navrhoval, aby na teritoriu země zůstal jaderný arzenál coby první muslimská atomová bomba. Sliboval vyčlenit mnohamiliardovou pomoc na její držení.“ Tokajev doplnil, že dopis je podle něj stále uložen v archivu, a navrhl jeho zveřejnění, aby „současníci i budoucí pokolení politiků mohli lépe chápat dynamiku tohoto složitého období“.

Kazachstán nicméně Kaddáfího výzvu nevyslyšel a jaderné zbraně beze zbytku předal Rusku.

Reklama

Související články

Kaddáfího prý agentům udal Asad

Syrský prezident Bašár Asad byl přítelem libyjského diktátora Muammara Kaddáfího a podporoval jej skoro až do konce – ovšem než mu vrazil dýku do zad. Právě on...

Výběr článků

Načítám