Hlavní obsah

Nenaočkované hlavy státu mají letos na OSN problém: Nenají se s ostatními

New York

Nenaočkované hlavy států a další účastníci stávajícího Valného shromáždění OSN bez dokončeného očkování budou mít problém se stravováním v restauracích v New Yorku. Vstoupit do vnitřních prostorů podniků mohou totiž ve městě jen lidé, kteří mají dokončené očkování proti covidu-19.

Foto: Stefan Jeremiah, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro po příjezdu do New Yorku na jednání OSN.

Článek

Zřejmě v této souvislosti brazilský prezident Jair Bolsonaro musel v neděli večer sníst svou pizzu na chodníku, informovala dnes agentura Reuters. Bolsonaro patří do úzké skupiny prezidentů, kteří zdůrazňují, že nedostali vakcínu proti covidu-19.

Brazilská hlava státu již před cestou oznámila, že bude ignorovat pandemická pravidla, která připravil starosta New Yorku Bill de Blasio, napsal deník The Guardian. Podle nich by prezident neměl mít přístup ani do sálu, kde se uskuteční Valné shromáždění.

Bolsonaro vyzval k puči proti „komunistické” ústavě, jeho příznivci se houfují

Amerika

Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese ale není možné odepřít přístup nenaočkovaným prezidentům na Valné shromáždění a pořadatelé nebudou od delegátů požadovat covidové certifikáty. Bolsonaro má v New Yorku vystoupit v úterý.

Pizza na chodníku

Brazilská delegace zveřejnila na sociálních sítí fotografii, na které Bolsonaro jí na chodníků před stánkem s pizzou. Fotografie vzbudila pozitivní reakci Bolsonarových příznivců, kteří chválili jeho bezprostřednost.

Británie se vrátí k tradičnímu imperiálnímu měrnému systému. Výhoda brexitu, tvrdí vláda

Evropa

Bolsonaro, který nemoc covid-19 prodělal loni v červenci, tvrdí, že má dostatečně odolnou imunitu. Nechá se údajně naočkovat, až vakcínu dostanou všichni Brazilci. Na sociálních sítí navíc propagoval vědecky neprověřené způsoby léčby nemoci covid-19.

V pondělí se Bolsonara snažil přesvědčit britský premiér Boris Johnson, aby se nechal naočkovat vakcínou od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Tu dostal i šéf britské vlády. Podle tiskové zprávy Johnson při setkání s Bolsonarem zdůraznil, že „očkování je nejlepším způsobem, jak porazit virus a zachránit životy“.

Reklama

Výběr článků

Načítám