Hlavní obsah

Němečtí Zelení chtějí ve vládě prosadit stop základnám USA v Evropě

BERLÍN

Šéf poslanců německé opoziční strany Zelených (Die Grünen) Fritz Kuhn žádá, aby vláda kancléřky Angely Merkelové jasně odmítla protiraketový systém, který chtějí Američané vybudovat v Česku a Polsku. Politika USA podle něj může zpochybnit odzbrojovací proces. Uvedl to pro pondělní vydání deníku Saarbrücker Zeitung. Čeští zelení přitom radar USA v ČR principiálně neodmítli.

Článek

Merkelová by podle Kuhna mohla vyjádřit svůj nesouhlas s americkými základnami ve středu, kdy do Berlína přijede ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová. Ta se zúčastní schůzky ministrů zahraničí takzvaného blízkovýchodního kvartetu.

Riceová se podle předsedy poslanců Zelených musí jasně dozvědět, že "raketové plány v Evropě narážejí na kritiku, že je Rusko musí považovat jako namířené proti sobě a že není možná nedůvěra v odzbrojovacím procesu," řekl Kuhn deníku.

Jestliže rakety mají skutečně chránit před íránským útokem, pak by měly být rozmístěny ve Středomoří. Politika USA podle něj "skrývá nebezpečí, že se opět zpochybní odzbrojovací proces".

Kuhnovi také vadí, že rozmístění protiraketových základen v Polsku a Česku, není dohodnuto se Severoatlantickou aliancí. "Tak, jak to USA dělají, to může Rusko považovat jen za provokaci," poznamenal představitel Zelených.

Sjezd české Strany zelených přitom v sobotu možnost umístění radarové základny USA v ČR neodmítl. Přeje si ale, aby vláda projednala požadavek v Radě NATO a EU a aby usilovala o to, aby USA poskytly závaznou garanci, že radar bude začleněn do řízení a vedení NATO. [celá zpráva]

Schwarzenberg základny naopak hájí

V Německu se debata kolem raket rozproudila před týdnem po projevu Vladimira Putina v Mnichově. Ruský prezident v něm obvinil USA ze snah o hegemonii a protestoval proti možnému zavedení protiraketového systému ve střední Evropě.

Za jejich unilaterální postup nepřímo kritizoval USA, Polsko a Česko také bývalý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher. V německém tisku varoval před obcházením Severoatlantické aliance a Evropské unie.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v nejnovějším vydání časopisu Der Spiegel americký systém naopak obhajuje. "NATO by nestálo tolik stranou, kdyby se evropské státy rozhodly sáhnout do pokladny a samy výrazně přispět. Než ale něco takového projde evropskými parlamenty a než se slova promění v činy, to nějaký čas trvá," říká ministr.

Reklama

Související články

Velvyslanec USA vysvětloval starostům radar

Velvyslanci USA Richardu Graberovi se prozatím nepodařilo zlomit odpor některých středočeských starostů proti plánované radarové základně. Příliš nových...

Výběr článků

Načítám