Hlavní obsah

Němečtí sociální demokraté v průzkumech dohánějí CDU/CSU

– Berlín

Němečtí sociální demokraté (SPD) v průzkumech dohánějí konzervativní unii CDU/CSU dosluhující kancléřky Angely Merkelové. Podle agentury Reuters to potvrzují dvě dnes zveřejněné předvolební sondáže, které středolevicové straně přisuzují těsné třetí místo za konzervativci a Zelenými.

Foto: Andersen Odd, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Podle průzkumu agentury Forsa pro televizi RTL se SPD těší přízni 19 procent voličů, což je o tři procentní body více než minulý týden. Je to zároveň nejlepší výsledek této tradiční strany od roku 2018. Rating CDU/CSU naopak klesl o tři procentní procentní body na 23 procent. Zelení mají v poslední době stabilní podporu 20 procent.

Sociální demokraté jsou na spolkové úrovni menším koaličním partnerem konzervativní unie. Merkelová po zářijových volbách již nehodlá ucházet o další mandát v čele vlády.

Sasko-Anhaltsko povedou křesťanští a sociální demokraté s liberály

Evropa

Druhá sondáž, kterou provedla společnost Kantar pro magazín Focus, dává SPD rovněž 19 procent, což je o jeden procentní bod více než před týdnem. Dva procentní body naopak ztratila CDU/CSU (22 procent) a jeden Zelení (21 procent). Vzhledem k možné tříprocentní statistické chybě jsou šance trojice stran téměř vyrovnané.

Z průzkumů obou agentur rovněž vyplývá, že do Spolkového sněmu by se dál dostali svobodní demokraté (FDP), protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je označována jako populistická až krajně pravicová, a postkomunistická Levice.

Trojkoalice místo dvojkoalice?

Výsledky posledních průzkumů také naznačují, že k vytvoření vládní většiny bude zapotřebí koalice tří stran místo současných dvou. Složitější proto může být povolební vyjednávání, upozorňuje Reuters.

Kandidát na kancléře se na místě apokalypsy smál

Zahraniční

Při teoretické přímé volbě kancléře by 25 procent lidí hlasovalo pro sociálnědemokratického kandidáta Olafa Scholze, jehož obliba vzrostla hned o pět procentních bodů. Společný kandidát CDU a CSU Armin Laschet by dostal hlasy 12 procent voličů, o tři procentní body méně než v zatím posledním průzkumu agentury Forsa.

Podle Reuters uškodil Laschetovi především nedávný politický přešlap, kdy jej kamery zachytily na tiskové konferenci v povodněmi zasaženém městě, jak se viditelně něčemu směje. Někteří Laschetovi kritici po aféře žádali, aby kancléřskou kandidaturu přenechal předsedovi bavorské CSU Markusi Söderovi, jemuž sondáže přisuzují v hypotetické přímé volbě kancléře 40procentní podporu.

Zelená kandidátka Annalena Baerbocková si pohoršila o dva procentní body na 16 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám