Hlavní obsah

Německá rozvědka BND špiclovala v Rakousku, a to i kancléřský úřad

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolková zpravodajská služba (BND) kontrolovala v letech 1999 až 2006 systematicky komunikaci úřadů v Rakousku. Do jejich hledáčku se přitom nedostaly jen řadové úřady či firmy, ale i úřad rakouského kancléře.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Christian Kern

Článek

Z interní databáze BND, kterou získali rakouský týdeník Profil a deník Der Standard, vyplývá, že v té době se v hledáčku německých zpravodajců ocitly dva tisíce telefonních a faxových čísel, mobilů a e-mailových adres u jižního souseda.

„BND monitorovala komunikaci vlády – úřadu rakouského kancléře a klíčových resortů obrany, zahraničí, vnitra a financí, firem – zbrojovky Glock a Steyr a banky Raiffeisen, mezinárodních organizací se sídlem na rakouském území, ale i podezřelých z teroristických aktivit či obchodníků se zbraněmi,“ napsal Der Standard s tím, že Němci se o informace podělili s jinými tajnými službami.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz potvrdil, že Vídeň už kontaktovala Berlín s dotazem, kdo byl cílem špionáže a kdy skončila. „Chceme mít jistotu, že sledování skončilo, a pokud se data ukládala, žádáme, aby byla smazána,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám