Hlavní obsah

Němci vyšetřují 3677 případů zneužívaní dětí kněžími

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Katolická církev v Německu čelí kriminálnímu vyšetřování 3677 dosud nevyřešených případů sexuálního zneužívání dětí kněžími, k nimiž došlo v letech 1946 až 2014. Ve svém posledním vydání to sdělil týdeník Der Spiegel.

Foto: Johannes Eisele, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obvinění vznesli prokurátoři v obvodech všech 27 diecézí, které církev v zemi spravuje.

V září zveřejněná studie Konference biskupů Německa o pedofilii dokumentuje „mnohé faktické náznaky“ spáchaných zločinů, potvrdili odborníci z týmu Holma Putzkeho, profesora trestního práva na univerzitě v Pasově.

Ti tvrdí, že vyšetřovatelé nyní mají oprávnění zabavit církevní spisy a že analýza „odůvodňuje prohlídky všech diecézí“.

V Polsku mezitím bude platit katolická církev ženě, kterou ve třinácti letech odvezl od rodičů duchovní a několik měsíců ji znásilňoval. V přepočtu jí vyplatí šest miliónů korun jako jednorázové odškodnění a 4700 korun jako měsíční doživotní rentu.

Církev před lety ústy svého arcibiskupa Józefa Michalika odmítla vyplácet odškodnění, to mají oběti požadovat od viníků. Soud v Poznani s tímto názorem ale nesouhlasil. [celá zpráva]

Dvě třetiny obětí v Německu jsou chlapci
Více než polovině obětí bylo méně než 13 let.
Zhruba v každém šestém případě došlo k určité formě znásilnění.
Téměř 63 procent obětí jsou chlapci, kolem 35 procent jsou dívky.
Ve dvou procentech nešlo pohlaví zpětně zjistit.

Reklama

Výběr článků

Načítám