Hlavní obsah

Nejvyšší soud USA umožní žaloby proti antipotratovému zákonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Nejvyšší soud Spojených států v pátek rozhodl, že část žalob proti texaskému protipotratovému zákonu může pokračovat. Rozhodnutí soudu není verdiktem o podstatě texaského zákona, a tudíž ho zatím nechává v platnosti, připomíná server Axios. Protipotratový zákon v Texasu je nejpřísnější v USA.

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí soudu, které sepsal soudce Neil Gorsuch, říká, že potratové kliniky v Texasu mohou napadnout ústavnost zákona u soudu. Zákon jako takový ale ponechal v platnosti.

Republikánské vedení Texasu začátkem září zavedlo zákaz potratů od chvíle, kdy lze detekovat srdeční aktivitu embrya, tedy přibližně od šestého týdne těhotenství.

V takto raném stadiu ani část žen ještě neví, že jsou gravidní. Potrat nemohou podstoupit ani ty ženy, které otěhotněly v důsledku incestu nebo znásilnění.

Nové předpisy vedly k tomu, že Texasanky, jež se nechtějí stát matkami, se kvůli umělému přerušení těhotenství vydávají na kliniky za hranicemi státu.

Zákon navíc není napsán jako regulace, ale umožňuje soukromým osobám podat žalobu na široký okruh lidí, tedy nejen na ženu, která potrat postoupí.

Texas může nadále zakazovat potraty, rozhodl soud

Amerika

Žalovaným může být například taxikář, který ženu na kliniku odveze, nebo rodiče, kteří dívce interrupci zaplatí.

O právu na potrat rozhodne v kauze Mississippi

Tato velmi neobvyklá struktura vymáhání práva je i důvodem, proč se mnozí právní experti původně domnívali, že zákon nakonec padne.

Umožnit jednotlivcům, aby se navzájem žalovali za ústavou zaručené jednání, má obrovské důsledky, upozorňuje server Axios.

Podle odborníků byl zákon navržen takto zvláštně proto, aby se na něj nemohl vztahovat dohled federálních soudů. „Pokud stát sám zákon nevymáhá, jak by mu mohly soudy nařídit, aby ho přestal vymáhat?” stojí v článku.

Ministerstvo spravedlnosti USA žaluje Texas kvůli zákonu proti potratům

Zahraniční

Není jasné, kdy přesně se Nejvyšší soud vyjádří k samotné podstatě sporu, a to jestli žena může, případně kdy může, jít na umělé přerušení těhotenství.

Názor současného soudu se veřejnost dozví zřejmě v souvislosti s jiným případem, zákonem státu Mississippi, který zakazuje potraty po 15 týdnu.

Nominanti republikánů, kteří jsou v převaze, naznačili, že by mohli mississippský zákon podpořit. To by ohrozilo verdikt z roku 1973, který ženám v USA právo na potrat ústavně zaručil.

Reklama

Výběr článků

Načítám