Hlavní obsah

Největší uprchlický tábor světa se zavírat nebude, rozhodl keňský soud

Keňský nejvyšší soud ve čtvrtek zrušil vládní rozhodnutí uzavřít největší uprchlický tábor na světě Dadaab. Krok považuje za protiústavní. Soud také odmítl, aby bylo více než 200 tisíc běženců z tábora navráceno zpět do sousedního Somálska. Vláda považuje přeplněný Dadaab za bezpečnostní riziko a chtěla jej původně vyklidit již loni v listopadu. Po mezinárodním tlaku ale uzavření odložila o půl roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický tábor DadaabVideo: Reuters

 
Článek

Soud označil vládní rozhodnutí za nezákonné, protiústavní, diskriminační a odporující mezinárodním dohodám, které chrání uprchlíky před navracením do konfliktních zón. Vláda podle justice neprokázala, že by Somálsko bylo bezpečnou zemí, do níž by mohli být běženci odesláni, uvedla agentura AP.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Uprchlický tábor Dadaab

Soud tak vyhověl stížnosti podané Keňskou národní komisí pro lidská práva (KNCHR) a keňskou nevládní organizací, napsala agentura AFP.

Vláda tvrdí, že Dadaab využívají somálští islamističtí ozbrojenci z milic Šabáb, kteří zasahují i keňské cíle, a údajně z tábora plánovali tři rozsáhlé teroristické útoky.

Kritika od lidskoprávních organizací

Záměr urychleně tábor uzavřít kritizovaly v minulosti organizace na ochranu lidských práv jako Amnesty International a Human Rights Watch. Podle nich Nairobi nutí Somálce vrátit se do sousední nebezpečné země a některé prý i násilně vysídluje. O odklad uzavření Dadaabu žádal i Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: Schalk van Zuydam, ČTK/AP

Keňský uprchlický tábor Dadaab

Šabáb napojený na globální teroristickou síť Al-Káida usiluje v Somálsku o svržení prozápadní vlády a zavedení islámského práva šaría. Útoky proti cílům v Keni milice označují za odplatu za keňskou účast v mezinárodní misi, která se Šabábem v Somálsku bojuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám