Hlavní obsah

Nejúčinnější zbraní ve válce v Sierra Leoně je znásilnění

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FREETOWN

Tisíce žen a dívek byly znásilněny během desetileté občanské války v Sierra Leone. Metoda znásilnění před očima manžela, rodiny či celé vsi se stává nejosvědčenějším prostředkem boje "za pravou věc" nejen pro povstalce, ale i provládní jednotky. Upozornila na to ve své zprávě humanitární organizace Human Rights Watch.

Foto: Vlasta Hradilová

Středisko Bečva v Přerově má nyní mj. i moderně vybavenou kuchyň.

Článek

Human Rights Watch zveřejnila tento týden 75 stránkový dokument založený na výpovědích stovky obětí a svědků nazvaný Zabijeme tě, když budeš křičet!. Organizace v ní například uvádí, že možnému znásilnění je vystavena každá osoba ženského pohlaví, od malých holčiček počínaje, stařenkami konče.

"Dětští vojáci znásilňují ženy, které by mohly být jejich matkami. Zvláště oblíbené jsou kojící matky a těhotné ženy," píše se ve zprávě.

Vojáci OSN nejsou o nic lepší

Mnozí vojenští velitelé pokládají tento způsob boje za velmi účinný zastrašovací prostředek, ale i vítané "povyražení" unavených bojovníků. Slabší polovina lidstva v Sierra Leone však podle zprávy nenajde ochranu ani u vojsk OSN. Nejčastějšími pachateli násilí na ženách jsou prý "mírotvorci" z Guineje, Nigérie, Ukrajiny a Bangladéše.

Během ozbrojeného konfliktu v zemi bylo v letech 1991-2001 zabito 30 tisíc lidí. Sierra Leona smutně proslula zejména organizovanou amputací rukou a nohou, ale i rtů a uší praktikovanou protivládními povstalci. Otevřený konflikt skončil minulý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám