Hlavní obsah

Nejednotné Chorvatsko: Při eskalaci na Ukrajině my hasit nebudeme, vzkázal prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Chorvatský prezident Zoran Milanović prohlásil, že na Ukrajině se vláda nezměnila demokraticky, nýbrž pučem, a že pro tuto zemi není v NATO místo. Podle jeho názoru Chorvatsko, které je členem aliance od roku 2009, by se v nynějším dění kolem Ukrajiny nemělo nijak angažovat. Informovala o tom chorvatská média.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský prezident Zoran Milanović

Článek

„My s tím nebudeme mít nic společného a nic nemáme. Pokud dojde k eskalaci, stáhne se všechno až do posledního chorvatského vojáka,” řekl podle webu Dnevnik.hr Milanović.

„Pro Ukrajinu není místo v NATO. Když se na Ukrajině měnila moc, tak toto hnutí, které bylo všechno jen ne demokratické, bylo převratem, při němž bylo zabito 50 lidí. Šlo o následující: Ukrajina jde na Západ, u Ruska není co hledat, v EU bude med a mléko,” citoval web prezidentova slova. Ukrajinu přitom Milanović označil za nadále jednu z nejvíce zkorumpovaných zemí.

Na Ukrajinu zamířila další zásilka americké vojenské pomoci

Evropa

Obavy z možné invaze na Ukrajinu, u jejíchž hranic má Rusko desetitisíce vojáků, v posledních týdnech vedly ke zvýšení napětí mezi Moskvou a Západem. USA a další mocnosti varovaly, že Rusko bude v případě napadení Ukrajiny čelit tvrdé reakci. NATO také oznámilo, že kvůli hrozbě ruské agrese vysílá další lodě a letadla k posílení obrany východní Evropy.

Chorvatský premiér Andrej Plenković, na rozdíl od prezidenta Milanoviče, zaujímá k dění kolem Ukrajiny obdobný postoj jako vlády ostatních členských zemí Evropské unie, který je s Ukrajinou solidární. To dal Plenković také jasně najevo při dvoudenní prosincové návštěvě v Kyjevě a ve Lvově.

Jak potrestat Rusko? Západ zvažuje odpojení od SWIFT nebo stopku pro Nord Stream 2

Ekonomika

Milanovičovi se to nelíbí. „Stáhneme se do posledního vojáka. Chorvatsko s tím nemá nic společného a já nedovolím, aby mělo. A Plenković ať si s tím hrozí, jak chce. Chorvatsko se od toho musí držet dál jako od ohně. Chorvatsko v tom nebude hasičem,” prohlásil chorvatský prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám