Hlavní obsah

Nejdřív paintball, pak skutečná střelba. V Portlandu po sobě pálili neofašisté s antifašisty

– Portland
Novinky, drk

Několik extremistických pravicových skupin se tuto neděli shromáždilo v Portlandu, aby si připomněli rok od násilné demonstrace na podporu tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Proti akci následně v centru protestovali antifašisté a další levicoví aktivisté a 65letý muž do nich přes ulici začal střílet. Podle videí na sociálních sítích mu palbu někdo oplatil. Nikdo nebyl zraněn, jeden identifikovaný střelec byl zatčen.

Foto: Profimedia.cz

Pravicový aktivista Phillip Anderson při akci v Portlandu

Článek

Akce nesla název „Summer of Love” (Léto lásky). Na pódiu vystoupilo několik členů neofašistické organizace Proud Boys, která v minulosti hlasitě organizovala protrumpovské demonstrace a kterou Kanada oficiálně prohlásila za teroristickou.

Oregonská stanice OPB napsala, že mezi řečníky byl například Tusitala „Tiny” Toese, který byl odsouzen za násilí při protestech. „Nehodláme se vzdát,” řekl s výhružkou směrem k transsexuálům, že pokud budou chodit na záchody, které nekorespondují s jejich biologickým pohlavím, tak tam půjde za nimi a zmlátí je.

Další lidé na pódiu zase obhajovali výtržníky z lednového vniknutí do Kapitolu. Podle nich jde o „politické vězně”.

V průběhu dne se na místě sešli i protestující levicoví aktivisté. Obě strany na sebe pokřikovaly a debatovaly spolu dlouho bez výrazných násilností.

Převržená dodávka

To se změnilo asi po čtvrté hodině odpoledne, kdy členové Proud Boys převrhli na bok dodávku pro handicapované, která se snažila zaparkovat na parkovišti. Podle svědků šlo o místní obyvatele, kteří si na parkovišti procvičovali řízení. Extrémisté je vytáhli z auta a napadli je.

„Viděl jsem, jak nějaký chlap mlátí ženu. Byly tam asi dvě ženy, které to schytaly. Bylo to jako v noční můře, bylo to neuvěřitelně děsivé,” popsal jeden ze svědků.

K dalšímu střetu došlo v centru, kde na sebe účastníci akce a antifašističtí demonstranti stříleli rachejtle a paintballové koule. Policie, která dlouhodobě trpí podstavem, už v pátek uvedla, že policisté nebudou mezi znesvářené skupiny vstupovat.

Poté, co tato série násilí přestala, začal do skupiny antifašistů střílet 65letý muž identifikovaný jako Dennis Anderson. Policie ho po několika minutách zpacifikovala a zatkla a byl obviněn z nelegálního držení střelné zbraně. Některá média napsala, že Andersonovi kdosi střelbu oplatil, to se ale zatím nepotvrdilo. Nikdo nebyl zraněn.

Několik hodin předtím, než začal střílet, řekl Anderson místnímu reportérovi, že „skutečnými fašisty” jsou právě levicoví aktivisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám