Hlavní obsah

Na Zemi se valí magnetická bouře

Právo, Michael Švec

Před silnými erupcemi na Slunci, které by na Zemi mohly způsobit magnetickou bouři, varovali v pondělí ruští vědci. Bouře má podle nich trvat od středy do soboty 31. října.

Článek

"Současný růst sluneční aktivity už se začal na Zemi projevovat. Od 22. do 25. října bylo zaregistrováno pět poruch magnetosféry, které celkem trvaly přes deset hodin. V nejbližších dnech bude tento jev dál zesilovat," citovala agentura RIA Novosti z informace astronomů.

Michal Sobotka ze slunečního oddělení astronomického ústavu Akademie věd ČR Právu potvrdil, že Slunce svoji činnost skutečně aktivovalo.

Slunce se probouzí

"Ta aktivní oblast opravdu vypadá celkem solidně, je střední velikosti, takže tam by něco mohlo být," řekl Právu Sobotka. "Ale že by to byla nějaká mimořádně silná sluneční bouře, to se říci nedá. Sluneční aktivita je v poslední době velmi slabá," upozornil. "Spíš to budí dojem, že po velmi dlouhém minimu aktivity, které se táhne už přes dva a půl roku, se Slunce začíná probouzet," shrnul český astronom.

"Při erupci je vyvržen oblak rychle letících částic, které se šíří meziplanetárním prostorem, a pokud se potkají se zemskou magnetosférou, mohou vyvolat magnetickou bouři, tedy změny v magnetickém poli Země," vysvětlil Sobotka.

"Při běžné bouři lze zaznamenat poruchy v příjmu krátkých radiových vln. Extrémně silná bouře by dokázala indukovat drobné vodivé proudy v rozsáhlých vodivých systémech – třeba ve vedeních vysokého napětí, ropovodech nebo plynovodech. To už může způsobit potíže," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám