Hlavní obsah

Na Slovensku odsoudili podnikatele Bašternáka, v jehož komplexu bydlí Fico

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Soud v Bratislavě ve středu odsoudil podnikatele Ladislava Bašternáka k pěti letům vězení za neoprávněné vyplacení vratky daně z přidané hodnoty ve výši dvou milionů eur (51,6 milionu korun) v souvislosti s prodejem bytů v bratislavském komplexu Five Star Residence. S komplexem je spojeno i jméno kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. V jiném Bašternákově komplexu zase bydlí expremiér Fico, média proto spekulují o možném dopadu podnikatelových kauz na politiky.

Foto: TV Markíza

Ladislav Bašternák

Článek

„Jsem vinen a svého činu lituji,“ řekl u soudu Bašternák. Po jeho přiznání u soudu neprobíhalo klasické dokazování, ale soud projednal jen výši škody a trestu.

Podle prokurátora úřadu speciální prokuratury Mariána Vargy bylo jediným účelem prodeje sedmi bytů v komplexu Five Star Residence vylákání vratky ve výši dvou milionů eur od státu. Po vznesení obvinění Bašternák zmíněnou částku vrátil.

Prokurátor navrhl propadnutí majetku, ale soud tento trest nakonec neudělil. Denník N upozornil, že Bašternák koncem října 2018 pro jistotu převedl svou luxusní bratislavskou vilu na svou manželku.

Vyšetřován i v dalších kauzách

Server aktuality.sk v této souvislosti konstatoval, že Bašternáka úřady vyšetřují také s podezřením na další finanční podvody a rozsáhlé vykrádání státní pokladny. „Ve většině případů mohlo jít o podvody kryté úřady. A politiky ve vládě,“ konstatoval web.

„Způsob, jakým zakládal firmy, vykonával fiktivní obchody, okrádal stát, zabezpečoval spolupráci finanční správy a pak likvidoval použité firmy, naznačuje, že se mohlo jednat o organizovaný zločin za účasti úředníků, politiků a vyšetřovatelů. Bašternákovy milionové podvody by nikdy nemohly fungovat, pokud by nebyly tolerovány lidmi z vedení finanční správy,“ dodal server aktuality.sk.

Foto: Profimedia.cz

Five Star Residence

Podle webu se Bašternák měl o své bohatství a majetek dělit přímo s politiky. Server aktuality.sk jmenoval exministra vnitra Roberta Kaliňáka, exministra dopravy Jána Počiatka a expremiéra Roberta Fica.

„Kaliňák a Počiatek patřili k nejbohatším ministrům Ficovy vlády, i když původně vlastnili jen malou síť restaurací. Po vstupu do politiky jejich příjmy přesahovaly 100 milionů korun,“ upozornil web.

Fico dodnes bydlí v bytě v Bašternákově komplexu Bonaparte, jehož hodnota přesahuje 700 tisíc eur (18 milionů korun). Opozice už ho vyzvala, aby se z komplexu neprodleně vystěhoval.

„Vyzýváme poslance Fica, aby se vystěhoval z bytu daňového podvodníka,“ uvedlo v prohlášení hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Podle strany Svoboda a Solidarita (SaS) Bašternákovo přiznání usvědčuje tehdejší vedení finanční správy, že jednalo v rozporu s veřejným zájmem. „Fico, který žije v Bašternákově luxusním bytě, by měl navždy odejít z politiky,“ konstatovala strana SaS.

Spojení s Kočnerem 

Zvláštní převody bytů v komplexu Five Star Residence jsou spojeny rovněž s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem, který figuruje v tzv. mafiánských seznamech. Kočner u tohoto projektu figuroval jako developer.

Opoziční poslanec Jozef Rajtár upozornil, že při převodech bytů mohl Kočner obejít povinnost zaplatit daň a mohl si přilepšit o 900 tisíc eur (23 milionů korun).

Kočner v minulosti vyhrožoval novináři Jánu Kuciakovi, který byl letos 21. února zavražděn. Koncem září byli z vraždy obviněni čtyři lidé a jeden z obviněných, Zoltán Andruskó, začal spolupracovat s policií. Andruskó měl označit za objednavatele Kuciakovy vraždy právě Kočnera.

Kočner je momentálně ve vazbě pro podezření z podvodu se směnkami. Je ve vyšetřovací vazbě v Leopoldově. Policie provedla v jeho nemovitostech domovní prohlídky, o výsledku akce zatím neinformovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám