Hlavní obsah

Na Sibiři bojují se zmutovanými klíšťaty

Novinky, nčs

S velkým množstvím klíšťat se v současné době musejí potýkat lidé v Rusku, zejména na Sibiři. Situaci zhoršuje fakt, že se jedná o klíšťata, která zmutovala ze dvou nejběžnějších druhů v zemi. Na Sibiři zdravotníci navíc bojují s nedostatkem vakcín proti encefalitidě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problém s klíšťaty mají lidé zejména v okolí sibiřského města Krasnojarsk, kde je hlášen výskyt až 214 klíšťat na kilometr čtvereční, což je 428krát více než „bezpečný“ počet. Dvě procenta z nich navíc přenášejí nemoci; lymskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu.

Některé regiony na Sibiři navíc zasáhla vlna zmutovaných klíšťat, která kombinují sibiřský a dálněvýchodný typ viru klíšťové encefalitidy. „Zmutovaná klíšťata útočí. Není to šokující titulek, ale fakt,“ uvedl britský Daily Mail s odvoláním na zprávu deníku Zvezda.

Americká vakcína proti lymské borelióze má stoprocentní účinnost, potvrdili budějovičtí vědci

Věda a školy

Za zvýšeným výskytem klíšťat v zemi, která se tradičně řadí na nejvyšší příčky v počtu případů klíšťové encefalitidy, stojí především mírná zima. Vysoký počet zmutovaných klíšťat potvrdila také doktorka Nina Tichunovová z Institutu chemické biologie a medicíny v Novosibirsku.

„Kousnutí od takového klíštěte je pro člověka velmi nepříjemné. Klíště může přenášet nemoci spojené s více druhy klíšťat,“ uvedla Tichunovová. Novosibirsk mezitím zaznamenal až 150procentní nárůst lidí, kteří vyhledají lékařskou péči po kousnutí klíštětem. Dvaadvacet lidí bylo hospitalizováno s podezřením na klíšťovou encefalitidu.

Do střední Evropy se šíří nový druh klíštěte, varují němečtí odborníci

Evropa

Současnou situaci komplikuje také probíhající pandemie koronaviru a s tím související karanténa. Některé nemocnice nemají dostatečné zásoby imunoglobulinu k léčbě encefalitidy. Další dávky by se měly v nemocnicích objevit během července a lidé jsou mezitím vyzýváni, aby zůstali doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám