Hlavní obsah

Na protestech proti zadržení Navalného zadrželi přes 4000 lidí, Zeman v tom vidí šaškárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Celkem 5021 bylo podle odpoledních informací v neděli zadrženo, když v desítkách měst vyšly do ulic na protest proti uvěznění opozičního předáka Alexeje Navalného. Úřady v předstihu varovaly před tvrdým postihem za účast na nepovolených shromážděních. Český prezident Miloš Zeman odmítl, že by Navalnyj byl bojovník za demokracii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská policie zatýká příznivce Navalného při protestech v MoskvěVideo: AP

 
Článek

„Podívejte se, s tím Navalným je to naprostá šaškárna. On je vydáván za bojovníka za demokracii, ale přečetl jsem si v monitoru, že zaprvé podpořil anexi Krymu, zadruhé účastnil se celé řady nacionalistických pochodů a za třetí podporoval stalinské deportace například u Čečenců a ještě by se našlo několik dalších věcí,” řekl Zeman v neděli večer na rádiu Frekvence 1.

„Co je to za bojovníka za demokracii, myslím si, že je to ruský nacionalista nic proti tomu, ale neměl by se vydávat za bojovníka proti putinovskému Rusku. On je jenom proti Putinovi a to je zatraceně velký rozdíl. Možná proto, že by chtěl být na jeho místě sám,” dodal Zeman

Počet 5021 zadržených uvedl server OVD-Info, který monitoruje policejní aktivity. Pokud se údaj potvrdí, bude vyšší než počet zadržených při stejně zaměřených demonstracích z minulé soboty.

Jen v Moskvě bylo zadrženo přes 880 lidí, je mezi nimi i Navalného žena Julija.

Navalného tým svolává na úterý akci v Moskvě.

V Moskvě úřady sáhly k bezprecedentním bezpečnostním opatřením: V okolí Kremlu uzavřely stanice metra, omezily autobusovou dopravu a nařídily uzavřít restaurace a obchody. Policie zablokovala okolí Kremlu i ústředí tajné služby FSB na náměstí Lubjanka, kam původně protestující mířili. Je uzavřené prakticky celé historické centrum metropole.

V Moskvě jsou od středečního večera zatýkáni Navalného spolupracovníci a zástupců opozičních médií.

Zatýkání v Rusku: Sebrali několik spolupracovníků Navalného

Evropa

Ve Vladivostoku se mezi zadrženými nakrátko ocitli i novináři. Asi stovka Navalného příznivců vyšla u mořského pobřeží na led, kde vytvořili ze svých těl písmeno N a vykřičník. "Zatknou každého, kdo už nevydrží na mraze a vrátí se na břeh," poznamenal zpravodaj listu Kommersant. Demonstrovalo se i Petropavlovsku-Kamčatském a v Chabarovsku.

Západ brání Navalného, Moskva celý případ bagatelizuje

Evropa

Před týdnem přes 3000 zadržených

Minulou sobotu se proti věznění Navalného demonstrovalo v desítkách ruských měst, přičemž bezpečnostní složky zadržely přes 3000 osob. Navalného policie zadržela 17. ledna ihned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té Navalnyj obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina. Soud tento týden zamítl odvolání Navalného proti vazbě, ve které nyní hlavní kritik Kremlu čeká, zda nebude poslán do vězení kvůli údajnému porušování pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Navalnyj zaostřuje i na Putinovy ženy

Evropa

Mluvčí ruského ministerstva vnitra Irina Volková v sobotu prohlásila, že lidé by se měli protestů zdržet kvůli pokračující epidemii covidu-19. Každý, kdo bude přistižen při porušování karanténních opatření, podle ní může čelit trestnímu stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám