Hlavní obsah

Na pouti v Mekce zemřelo v tlačenici přes 700 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V tlačenici na muslimské pouti do saúdskoarabské Mekky zahynulo ve čtvrtek nejméně 717 lidí a přes 800 osob utrpělo zranění, oznámila saúdskoarabská civilní obrana. Pouť pokračuje třetím dnem symbolickým kamenováním satana a zahájením svátku oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tlačenici v Mekce zahynuly stovky věřícíchVideo: Reuters

 
Článek

Nynější incident se stal podle saúdskoarabské televize v údolí Míná, kde je stanové městečko, v němž poutníci přespávají. Od Mekky je vzdáleno několik kilometrů.

Letos se obřadů zúčastní asi dva milióny lidí. Z hlediska logistiky je nejkritičtější právě rituál kamenování, protože ke stélám, na něž se házejí kaménky, míří naráz ohromný dav. V roce 2006 na mostě Džamarat, z nějž se kaménky házejí, zahynulo v tlačenici přes 360 osob. V červenci 1990 zahynulo 1426 poutníků, kteří se pravděpodobně kvůli poruše ventilace udusili v přístupovém tunelu.

Saúdskoarabské úřady proto neustále rozšiřují areál kolem stél. V minulých letech tam byl vybudován několikastupňový ochoz, po němž může přejít během hodiny až 300 tisíc lidí.

Svátek oběti je několikadenní a slaví se v celém muslimském světě, nejenom při pouti. Muslimové při něm nechávají porážet obětiny, většinou ovce, jejichž maso je pak předáno chudým.

Reklama

Výběr článků

Načítám