Hlavní obsah

Na ISS letos už podruhé selhal záchod, oprava se ale povedla

Právo, BBC, aa

Problém s hlavní toaletou na Mezinárodní vesmírné stanici ISS, která minulý týden letos již podruhé přestala fungovat, je vyřešen. Podařilo se to ještě před úterním příletem lodi Sojuz se třemi astronauty.

Foto: archiv, Právo

Hlavní toaleta ISS v ruském modulu Zvezda.

Článek

„Stanice je plně funkční,“ potvrdil zástupce NASA v ruském kontrolním středisku mise Rob Navias.

Kromě výpadku hlavní toalety v modulu Zvezda, který posádka ISS řešila používáním záchodu v záložní kabině Sojuz, totiž v pátek postihl stanici i zkrat na telemetrickém systému. Ten se sice okamžitě podařilo eliminovat, ale automatika mezitím přepnula veškeré další systémy stanice na nouzový chod, což mimo jiné vedlo k odchýlení ISS z dráhy. Oživení normálního běhu jednotlivých agregátů si vyžádalo delší dobu. „Už je to v pořádku a nezanechalo to žádné následky,“ uvedl mluvčí NASA.

Problém se záchodem na Zvezdě spočíval - stejně jako v červnu - v poruše separačního zařízení, které odděluje tuhý a tekutý odpad. Na Zemi se tak děje díky gravitaci, ve vesmíru jde v důsledku stavu beztíže o komplikovaný proces za užití ventilátorů a odsávacích trubic.

Rusové museli v létě potřebný náhradní díl spěšně dopravit do USA, aby jej k ISS vynesl raketoplán Discovery. Na orbitě pak záchod opravili velitel 17. posádky Sergej Volkov a letový inženýr Oleg Koroněnko, jež si tak od médií vysloužili označení „kosmičtí instalatéři“. Ti závadu na šestnáctikilovém zařízení o rozměrech 50 x 20 centimetrů úspěšně odstranili i tentokrát.

Druhá toaleta, kterou NASA za 19 miliónů dolarů koupila v Rusku, má být na ISS instalována během listopadu. Od příštího roku má na stanici trvale pracovat šest lidí a těm by jedna toaleta nestačila.

Také zkrat na orbitálním teleskopu Hubble, který před dvěma týdny znemožnil dosluhujícímu zařízení pracovat, byl vyřešen, potvrdil dnes NASA. „V pátek ráno začneme s plným provozem,“ řekl Art Whipple z řídícího centra teleskopu.

Koncem září automatika zjistila problém na zařízení, které shromažďuje, formátuje a odesílá data (SIC), získaná optikou dalekohledu. Technici na Zemi zjistili, že opravu 62 kg těžkého zařízení není možné provést pomocí dálkových pokynů centrálnímu počítači, a přepnuli záložní systém jako hlavní. V důsledku závady ale musel být odložen poslední servisní let raketoplánu k observatoři až na jaro příštího roku. Jakákoli další závada, kterou nepůjde řešit přeprogramováním, tak unikátní dalekohled definitivně vyřadí z provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám