Hlavní obsah

Muslimové objevili Ameriku 300 let před Kolumbem, tvrdí turecký prezident

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Muslimové objevili Ameriku více než tři století před Kryštofem Kolumbem. Na konferenci latinskoamerických muslimských lídrů to v sobotu řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Turecký prezident to uvedl v narážce na zápis v Kolumbově deníku, ve kterém slavný mořeplavec zmínil mešitu na kopci na Kubě.

„Muslimští mořeplavci připluli do Ameriky v roce 1178,“ upřesnil na konferenci Erdogan s tím, že kontakty mezi Latinskou Amerikou a islámem sahají až do 12. století. Neuvedl ovšem žádné konkrétní důkazy.

Vyslovil rovněž přání postavit na místě, které je zmíněno v Kolumbově deníku, novou mešitu. „Mešita by se dnes na kopec perfektně hodila,“ oznámil Erdogan. O případné stavbě je prý připraven s Kubou jednat.

Ve sporném článku, který v roce 1996 napsal Youssef Mroueh, se uvádí, že záznam v deníku je důkazem, že muslimové se dostali do Ameriky jako první a že náboženství islámu bylo rozšířené.

Odborníci jsou nicméně přesvědčeni, že záznam pouze přirovnával vzhled kopce k vzhledu mešity, uvádí se na serveru BBC.

První lidé přišli do Ameriky přes Beringův průliv přibližně před 15 tisíci lety. Prvními evropskými návštěvníky byli pravděpodobně vikingští mořeplavci, kteří se na kontinent dostali asi 500 let před Kolumbem.

Reklama

Výběr článků

Načítám