Hlavní obsah

Mubarak čelí obvinění z korupce a násilí

Káhira

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak a jeho dva synové budou vyslýcháni kvůli obviněním z korupce i z násilností ze začátku roku proti demonstrantům požadujícím Mubarakův odchod. Oznámila to egyptská generální prokuratura. Mubarak se proti obviňování jednoznačně ohradil.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Mubarak ve svém prvním prohlášení od odchodu před dvěma měsíci uvedl, že obvinění z korupce vyslovená proti němu i proti jeho rodině jsou lživá, a zdůraznil, že má právo na obranu své pověsti. Informace, které poskytne prokuratuře, prý ukážou, že nemá žádné peníze ani nemovitosti v zahraničí. Je přesvědčen, že stejně tak se prokáže, že se ilegálně neobohacovali ani jeho synové Alá a Gamál.

Mubarakovo prohlášení bylo zveřejněno krátce před oznámením prokuratury a nedotýká se problematiky někdejšího násilí na demonstrantech. Při potlačování lednových a únorových protivládních demonstrací přišlo údajně o život kolem 800 lidí a tisíce jich byly zraněny.

Žádné datum výslechu bývalého prezidenta a jeho synů zatím nebylo stanoveno.

V Káhiře se opět demonstruje

Obviňován z korupce je i Ahmad Nazíf, předseda vlády v posledních sedmi letech Mubarakovy éry. V zájmu vyšetřování své případné role v mrhání veřejnými prostředky byl dokonce na dva týdny vzat do vazby

V centru Káhiry v neděli více než tisíc demonstrantů odmítlo uposlechnout armádní rozkaz, aby opustili náměstí Tahrír, kde už třetí den demonstrují za urychlený přechod k civilní vládě a za řádné vyšetření korupce ve vedení země. Armádní velení slíbilo svobodné parlamentní volby na září a prezidentské o dva měsíce později.

Reklama

Výběr článků

Načítám