Hlavní obsah

Mrtvý voják v Afghánistánu nebyl ze speciálních sil

Český voják zabitý na základně Šindánd v afghánské provincii Herát nebyl členem speciálních sil, uvedla v úterý armáda. Popřela také informace, že by útočník byl z jednotky, kterou Češi v Afghánistánu cvičí.

Foto: Armáda ČR

Vojáci v Afghánistánu se loučí s padlým kolegou. (archivní foto)

Článek

Vojáci z 601. skupiny speciálních sil z Prostějova v Herátu a v Logaru cvičí afghánské vojáky. Podle původních informací Práva k nim patřil i padlý voják, to však armáda v úterý popřela a uvedla, že dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka byl kynolog z jednotky, která 601. skupině speciálních sil pomáhá.

Popřela rovněž, že by útočník byl z jednotky, kterou Češi v Afghánistánu cvičí. Šlo prý o muže ze základny, který na české vojáky zaútočil při návratu do ní.

K útoku na vozidlo české armády došlo včera před polednem přímo na základně Shindand v afghánské provincii Herát. Jeden český voják zahynul, dva jeho kolegové utrpěli zranění, jsou ale mimo ohrožení života. [celá zpráva]

Dva útoky v krátké době

K útoku došlo jen pět dní poté, kdy se terčem teroristů stala kolona vozidel vojenské koalice. Při mohutné explozi civilního auta naplněného výbušninou se sebevražedným atentátníkem za volantem bylo minulou středu zraněno pět českých vojáků. Jeden z nich tak vážně, že musel být dvakrát operován a připravuje se jeho návrat do vlasti.

Vedle Bagrámu a Kábulu působí české jednotky také v provinciích Herát a Lógar na základě rozšíření mandátu pro mise schváleného českým parlamentem letos v červnu, uvedla armáda. V Herátu a Lógaru čeští vojáci pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám