Hlavní obsah

Mrtvý ruský satelit padá k Zemi, neví se přesně kam

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský satelit Kosmos-1220 v neděli sestoupí ze své oběžné dráhy, proletí atmosférou, kde shoří, a jeho zbytky pak dopadnou na Zem. Háček tkví v tom, že se neví kam. Podle předpokladů by úlomky družice mohly svou pouť ukončit ve vodách Pacifiku, jisté to ovšem není.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rusové družici vypustili v roce 1980 a už v tomtéž roce ji museli označit za „mrtvou“. Ruská oficiální místa varovala, že družice, o níž není v tuto chvíli jisté ani to, jak je velká a těžká, by měla sestoupit do atmosféry právě v neděli 16. února, přičemž její sestup není kontrolován.

Odborníci na problematiku varují, že se sestupem ruské družice je spjato velké a reálné nebezpečí. Poté, co většina tělesa shoří při prostupu atmosférou, stále zbyde ještě dost částí, které se promění v hořící úlomky nekontrolovatelně letící ohromnou rychlostí. To potvrzují i ruská oficiální místa. Nejdůležitější otázkou tedy je, kam části vyřazeného satelitu dopadnou.

Přesnému určení tohoto místa brání velké množství vnějších faktorů, jež mohou dráhu letu úlomků ovlivnit. Obecně se očekává, že satelit dopadne kamsi do Tichého oceánu, což by bylo ideální. V takovém případě totiž nehrozí žádné větší ohrožení.

Když padají, tak škodí

Nicméně, zahraniční média pohotově vypichují případ sestupu jiné ruské družice typu Kosmos, jejíž zbytky skončily v neobydlené části Kanady, kde se po jejich dopadu uvolnila do okolí spousta radioaktivního odpadu. Jeho likvidace pak byla velmi zdlouhavá.

Nepříliš šťastný konec potkal i další ruský satelit řady Kosmos, který se v rychlosti téměř 42 000 km/hod srazil s telekomunikační družicí Iridium. Po srážce se na oběžnou dráhu Země dostaly tisíce a tisíce částeček, které rozšířily množství vesmírného odpadu, který putuje po oběžnici Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám