Hlavní obsah

Možná půjdu před Kongres, vypálil Trump

Právo, CNN, ČTK, ama, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump v pondělí překvapivě připustil možnost, že by podstoupil kongresové slyšení v ukrajinské kauze, která by teoreticky mohla vést až k jeho odvolání z funkce hlavy státu. Trump to napsal na Twitteru s tím, že by se pak Kongres mohl soustředit na jiné problémy.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Veřejná slyšení ve Sněmovně reprezentantů začala minulý týden a od úterý do čtvrtka mají pokračovat slyšením dalších osmi vládních úředníků a diplomatů.

Opoziční demokraté se jejich prostřednictvím snaží dokázat provinění prezidenta, který podle nich nutil Ukrajinu, aby mu dodala kompromitující informace na jeho pravděpodobného volebního soka Joea Bidena.

„Prezident může přijít před výbor a říct celou pravdu, kterou chce, a pokud chce,“ prohlásila ještě před Trumpovým oznámením Nancy Pelosiová, šéfka Sněmovny reprezentantů za demokraty.

Zdůraznila také, že zajistí, aby nezastrašoval anonymního oznamovatele, který informoval o Trumpově červencovém telefonátu s prezidentem Volodymyrem Zelenským, v němž uvolnění vojenské pomoci podmínil vyšetřováním syna Josepha Bidena, exviceprezidenta považovaného za možného Trumpova vyzyvatele příští rok.

Trump útočil na Twitteru na exvelvyslankyni na Ukrajině v průběhu její výpovědi před Kongresem

Amerika

Podle sondy televize ABC odsuzuje 70 procent Američanů pokus Trumpa zapojit proti jeho politickému oponentovi cizí stát a 51 procent soudí, že by za to měl odstoupit.

Exprokurátor doznal jednání s Giulianim

Jurij Lucenko, bývalý ukrajinský generální prokurátor, potvrdil, že měl zhruba přede dvěma lety třídenní schůzku s Rudym Giulianim, Trumpovým právníkem. Portálu Ukrajinska pravda řekl, že se sešli v New Yorku.

„Vzal jsem si dovolenou a odletěl tam s mladším synem, který tam nikdy nebyl. Byli jsme tam čtyři dny, z toho tři dny a několik hodin jsme se setkávali s panem Giulianim v jeho kanceláři,“ upřesnil.

Trumpův spolupracovník Stone uznán vinným z lhaní Kongresu

Evropa

Připustil také, že se Giuliani zajímal o případ energetické společnosti Burisma spojený s činností Bidenova syna. „Ptal se, zda na Ukrajině mohou zahájit vyšetřování,“ řekl. Dohodli se na vytvoření společné vyšetřovací skupiny, která však nikdy nevznikla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám