Hlavní obsah

Morawiecki: O Turówu se nebude dál jednat, dokud nebude v Česku po volbách

Varšava

Polsko a Česká republika nebudou o svém sporu, který se týká dolu Turów, dál jednat, dokud nebude v Česku po sněmovních volbách. Prohlásil to předseda polské vlády Mateusz Morawiecki.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Myslím, že dokud nebude v České republice po volbách, nebudeme o Turówu jednat,” řekl polský premiér na tiskové konferenci, kterou uspořádal po středečním příjezdu do slovinského Brda, kde se zúčastní neformálního summitu Evropské unie. Česko na vrcholné schůzce zastupuje předseda vlády Andrej Babiš.

Morawiecki kvůli sporu o Turów a přítomnosti Babiše zrušil 23. září svou účast na demografickém summitu v Budapešti.

Brabec: Jsme blíž dohodě o Turówu

Evropa

Spor mezi Prahou a Varšavou ohledně těžby v Turówě se postupně vyostřil a po neúspěšném jednání o dohodě minulý týden ve čtvrtek dosáhl vrcholu. Náměstek polského ministra zahraničí obvinil českou stranu, že z vnitropolitických důvodů nechce jednání dotáhnout do konce, a proto Poláci nevidí smysl dál o Turówu jednat. Pohrozil přitom negativním dopadem na dvoustranné vztahy.

Czechów nie obsługujemy. Poláci těžce nesou spor o důl Turów

Evropa

Česko zažalovalo Polsko u Soudního dvora Evropské unie kvůli rozhodnutí polských úřadů prodloužit dolu povolení k těžbě. Podle Prahy důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Unijní soud 20. září nařídil, aby Varšava platila pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu korun), jelikož se nepodřídila předběžnému opatření okamžitě ukončit těžbu v dole, a to až do konečného rozhodnutí v této věci. Polská vláda přesto odmítla těžbu přerušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám