Hlavní obsah

Mitterrandův syn odsouzen za neplacení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Nejstarší syn bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda Jean-Christophe byl ve středu v Paříži odsouzen ke třiceti měsícům vězení podmínečně pro nezaplacení daní ve výši 630 000 eur. Musí také zaplatit dlužnou částku.

Foto: DEPO2015

Možnost prožít baroko všemi smysly do hloubky a krásy mají návštěvníci během několika slavností ve významných barokních lokalitách.

Článek

Podle obžaloby nepřihlásil ke zdanění dva milióny dolarů, které v letech 1998 a 1999 dostal od podnikatele Pierra Falconeho jako honorář za konzultantské služby.

Mitterrand nebyl vynesení rozsudku přítomen. Jeho obhájce řekl, že podá odvolání. Během procesu se Mitterrand hájil tím, že ve zmíněných letech žil a pracoval v Mauritánii, takže platil daně tam.

Falcone je hlavní osobou aféry kolem údajného nelegálního vývozu zbraní do Angoly v 90. letech. V souvislosti s aférou se objevovalo také jméno slovenské společnosti ZTS OSOS. Falcone i Jean-Christophe Mitterrand jsou v této záležitosti obžalováni, Falcone ovšem stíhání uniká, protože za pochybných okolností získal angolský diplomatický pas.

Mitterrand provozoval v Mauritánii podnik na zpracování ryb. Ten je ale také předmětem zájmu francouzské justice, která se ptá, kde na to vzal peníze, když už byly v té době jeho účty kvůli angolské aféře obstaveny. Je tudíž podezřelý z praní špinavých peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám