Hlavní obsah

Milošević může být pohřben v Srbsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/BĚLEHRAD/HAAG

Mezinárodní tribunál pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) předal v úterý večer tělo bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče. Přijel pro ně do Haagu jeho syn Marko. Srbsko souhlasí, aby byl pohřben ve vlasti. Bělehrad v úterý pozastavil platnost zatykače na vdovu po Miloševičovi Miru Markovičovou, aby mohla přijet na pohřeb.

Článek

Tělo bylo zatím převezeno do márnice na amsterdamském letišti. Zatím není známo, kdy a kde se bude konat pohřeb. Místopředseda Socialistické strany Srbska (SPS) Dačić po dlouhém rozhovoru se členy Miloševičovy rodiny agentuře AP sdělil, že "moskevský pohřeb je 99procentní jistota".  Podle jiného činitele SPS Zorana Andjelkoviče  vládnoucí srbská Demokratická strana "dělala problémy kolem amnestie pro vdovu Miru Markovičovou i při hledání vhodného místa na hlavním bělehradském hřbitově".

Místopředseda SPS Milorad Vučelić srbské agentuře Beta řekl, že Markovičová rozhodne "během několika hodin", zda bude Miloševiî pohřben v Bělehradě nebo v Moskvě.

Představitelé Srbska již řekli, že Milošević může být pohřben ve své vlasti, nebude však mít státní pohřeb. Aby na něj mohla přijet i jeho žena, pozastavil dočasně platnost zatykače na Miru Markovičovou, která je stíhána pro zneužití pravomoci veřejného činitele a defraudace. Žije proto v Moskvě.

"Soud oznámí své rozhodnutí ministerstvu vnitra a nařídí, aby (Markovičová) až do nového soudního rozhodnutí nebyla zatčena," řekla novinářům mluvčí bělehradského soudu Ivana Ramičová. "Obviněná zůstane na svobodě, bude-li spolupracovat se soudem." Soud přitom nařídil Markovičové složit kauci. Bude jí také odebrán pas.

Miloševičův syn útočí na Srbsko i Haag

Před odletem do Haagu Miloševičův syn Marko obvinil Srbsko, že nechce, aby byl Milošević pohřben ve vlasti. "Bělehradské úřady se chtějí této události vyhnout. Nechtějí to oficiálně, ani neoficiálně. "Před novináři dodal, že již požádal ruské úřady, aby jeho otec mohl být dočasně pochován v Moskvě. "Pokud vím, moskevský starosta s tím souhlasí," poznamenal Marko, který pak odletěl z Moskvy do Amsterdamu. Nizozemské úřady daly Markovi Miloševičovi z humanitárních důvodů třídenní vízum, aby si mohl otcovo tělo vyzvednout.

Miloševičův syn Marko v Haagu zopakoval, že jeho otec byl zabit: "Nezemřel. Byl zabit. Je to vražda."

Milošević měl přístup k nepředepsaným lékům

Podle informací toxikologa si však možná smrt přivodil Milošević sám, když bral preparáty, které působily proti lékům na snížení krevního tlaku, aby prodlužoval délku procesu a byl převezen do Moskvy na léčení. [celá zpráva]

Nizozemský toxikolog Donald Uges provedl analýzy ostatků, které ukázaly, že zesnulý bral před svou smrtí nepředepsaný lék obsahující rifampicin, jenž anuloval účinek léčby vysokého tlaku. Milošević měl přístup k nepředepsaným lékům a k alkoholu, propašovávaným do jeho vězeňské cely. Uvedli to pracovníci ICTY. Ředitel věznice ICTY Timothy McFadden předsedovi tribunálu a zapisovateli sdělil, že v důsledku toho nelze garantovat Miloševičovo zdraví. Přesto podle zdrojů nebylo podniknuto nic pro zpřísnění dohledu.

Čtyřiašedesátiletý Miloševič obviněný z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti umřel s sobotu ve věznici mezinárodního tribunálu v Haagu na infarkt. [celá zpráva]

Miloševičova manželka Mira Markovičová a syn Marko žijí od února 2003 v Moskvě. V Srbsku byl na Markovičovou vydán mezinárodní zatykač kvůli korupci a zneužití veřejných funkcí. Markovičová přes svého právníka v pondělí požádala srbské úřady, aby platnost zatykače dočasně pozastavily, což by jí umožnilo zúčastnit se případného pohřbu svého manžela v Srbsku.

Reklama

Související články

Milošević zemřel na infarkt

Bývalý srbský a jugoslávský prezident Slobodan Milošević zemřel na infarkt. Oznámil to v neděli pozdě večer Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY)....

Miloševiče mohl zabít nepředepsaný lék

Slobodan Milošević si před smrtí vzal lék, který neměl předepsaný a který anuloval účinek léčby na vysoký tlak. V pondělí to uvedla agentura AFP s odvoláním...

Výběr článků

Načítám