Hlavní obsah

Militantní skupina ukazovala slovenským žákům, jak střílet ze samopalu. Školy souhlasily

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Příslušníci militantní skupiny Slovenští branci s kuklami na hlavách a se slovenskou vlajkou v ruce vysvětlovali žákům základní školy v obci Ludanice u Topoľčan slovanskou ideologii a předváděli ukázky bojové činnosti. Na podivné praktiky upozornil Denník N.

Reportáž o ozbrojencích na slovenských školách Video: TV Markíza

 
Článek

Skupina mladíků například ukazovala nezletilým žákům, jak se střílí ze samopalu. Střelbu slepými náboji z upravených samopalů si mohly vyzkoušet dokonce i děti. To vše se odehrávalo se souhlasem ředitele školy.

„Ozvali se sami. Zakázaná skupina to nebyla. Požádal jsem je, aby do toho necpali žádnou politiku,“ cituje Denník N ředitele školy Vladimíra Káčera. Zřizovatelem školy je obec. Starostka Ľubica Petráková říká, že Slovenští branci se byli nahlásit na úřadě. „Že dělají ukázky střelby, hod granátem, vlastně takové branné cvičení,“ uvedla.

Do škol poslána inspekce

Členové militantní skupiny se podle listu objevili v posledních týdnech na třech základních a jedné střední škole. Slovenské ministerstvo školství uvedlo, že je nevhodné, aby na školách dostávaly prostor organizace považované za blízké pravicovým extremistům, a na tyto školy už vyslalo inspekci.

Bezpečnostní analytik Ivo Samson mluví o selhání. „Je to pololegální až ilegální. Odpovědnost nesou ti, kteří to povolili,“ uvedl. „Že se takoví lidé dostali na školy, napovídá, že tady něco nefunguje,“ dodal.

Sleduje je tajná služba

Slovenští branci doposud cvičili v lesích partizánský způsob boje, střelbu a boj zblízka. Militantní skupinu mají pod drobnohledem tajné služby. „Sledujeme je,“ potvrdil televizi Markíza ministr obrany Martin Glváč.

Na otázku redaktora, jak se tedy mohli dostat na školy, ministr neodpověděl. „Bylo by velmi nešťastné, kdyby se na školy snažily infiltrovat skupiny, které vyznávají extremistické hodnoty,“ připustil ministr školství Juraj Draxler.

Deník Sme před třemi lety napsal o veliteli Slovenských branců Petru Svrčekovi, že se v černé košili a v maskáčích objevil na oslavách výročí vzniku fašistického Slovenského štátu u sochy Jozefa Tisa v obci Čakajovce. Dnes říká, že to byla chyba a s pravicovým extremismem nemá nic společné. „Byli jsme mladí a hloupí,“ říká.

Z prostředí Slovenských branců pochází například Martin Keprta, který je známý tím, že bojuje na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám