Hlavní obsah

Mezinárodní soud v Haagu rozhoduje o izraelském plotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

U Mezinárodního soudního dvoru (MSD) OSN v nizozemském Haagu v pondělí začalo slyšení o oprávněnosti stavby tzv. bezpečnostního plotu, kterým Izrael odděluje své území od palestinských oblastí.

Foto: Jaroslav Blažek

Myslivecký kvíz

Článek

Během dneška předloží své stanovisko palestinská strana, která s budováním bariéry zásadně nesouhlasí. Izrael se rozhodl před MSD nejednat a omezit se na písemné stanovisko.

Stálý palestinský pozorovatel při OSN Násir Kidvá u MSD v Haagu prohlásil, že výstavba bariéry, kterou buduje Izrael v Předjordánsku, prakticky znemožňuje řešení izraelsko- palestinského konfliktu cestou vzniku dvou států.

Kidvá jako vedoucí palestinské delegace také zdůraznil, že pokud Izrael dokončí svůj systém plotů a zdí, bude to znamenat izolaci Palestinců do enkláv v polovině jejich území na západním břehu Jordánu.

Podle Kidvy "zeď, která se staví v Předjordánsku, nemá nic společného s bezpečností, ale směřuje k potvrzení (izraelské) okupace a de facto k anexi rozsáhlých částí palestinského území".

Jednání na týdny

Patnáctičlenný sbor soudců MSD předpokládá, že slyšení bude trvat tři dny. Izrael, Spojené státy a většina evropských zemí, které se staví proti zasahování soudu do této záležitosti, se jednání MSD neúčastní.

Izrael dal již najevo, že jakékoli stanovisko tohoto soudu k budované bariéře podkopá tzv. cestovní mapu, tedy mezinárodní plán na řešení vleklého izraelsko-palestinského konfliktu, jež počítá s vytvořením samostatného palestinského státu.

Budovanou zeď označuje Izrael za bezpečnostní opatření proti pronikání palestinských teroristů a sebevražedných útočníků na izraelské území. Během předcházejících třech a půl roku přišlo při 110 takových útocích v Izraeli o život 463 osob, naposledy v neděli v Jeruzalémě.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael připustil přesunutí plotu

Izraelská vláda je připravena nejen přehodnotit zamýšlenou trasu tzv. bezpečnostního plotu na okupovaném západním břehu Jordánu, ale i přemístit již vybudované...

Výběr článků

Načítám