Hlavní obsah

Mezinárodní kosmická stanice se potýká s vážnými problémy

Novinky, Inastronoviny

Mezinárodní kosmická stanice se potýká s vážnými problémy. Nefunguje totiž většina ruských počítačů, které mimo jiné zajišťují stabilizaci stanice v kosmickém prostoru.

Článek

Po rozvinutí nových slunečních panelů vypadly ruské počítače. Zda má výpadek opravdu přímou souvislost s novými slunečními panely, které dovezl raketoplán Atlantis se zatím neví, ale tato možnost je více než pravděpodobná. Tříčlenná posádka ISS nemá pod kontrolou ani obří setrvačníky (gyroskopy), které zajišťují orientaci ISS v prostoru.

Tuto úlohu na čas musely převzít motory stanice. Chvíli poté, co začal dominový efekt vypadávání počítačů se dokonce zvažovalo, že orientaci stanice budou muset zajistit motory Atlantisu. Ruské řídicí středisko se nyní pokouší uvést počítače do normálního provozu. Evakuace posádky stanice je pouze krajní varianta a v současné době nehrozí.

NASA v těchto hodinách dokonce zvažuje, že prodlouží pobyt raketoplánu u stanice o jeden den. Atlantis by tak byl na oběžné dráze celkově už o tři dny déle. První prodloužení mise o dva dny přišlo v souvislosti z odchlípnutou částí izolace na zádi Atlantisu, která byla odhalena při prohlídce tepelného štítu den po startu.

Opravit se tuto závadu pokusí astronauti při pátečním výstupu do kosmu, který je naplánován na 19:48. Při něm se také astronauti pokusí složit zbývající část starých slunečních panelů, které brání těm novým v otáčení za Sluncem.

Veškeré dění, včetně dnešního výstupu do kosmu, lze v přímém přenosu sledovat na kanále NASA TV.

Reklama

Výběr článků

Načítám