Hlavní obsah

Mezi Pekingem a Soulem vypukla válka o kimči

Právo, BBC, znk

Čína a Jižní Korea se přou o původ kimči – pikantního salátu připraveného z kvašené zeleniny.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Na pět tisíc Jihokorejců se zúčastnilo charitativní akce, při níž ze 120 tisíc hlávek zelí připravili tradiční pokrm kimči. Fermentované zelí budou v zimě dostávat bezdomovci a sociálně potřební. (Archivní snímek)

Článek

Pekingu se nedávno podařilo nechat si u Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) zaregistrovat sečuánský pokrm pao cai, nakládanou zeleninu velmi podobnou kimči, které je korejským národním jídlem.

Soul zmařil pokusy hackerů z KLDR napadnout vývojáře vakcíny

Bezpečnost

Přestože však úřad jasně upřesnil, že registrace „se nevztahuje na kimči“, čínský bulvární deník The Global Times o události informoval jako o určení „mezinárodního standardu pro výrobu kimči vedeného Čínou“.

Kimči je pikantní směs kvašené zeleniny a dalších doplňků. Podává se jako příloha k hlavnímu jídlu. Hlavní součástí je pekingské zelí, bílá ředkev, cibulka, sůl a kořenící pasta. Ta sestává z mletého chilli, chilli papriček, česneku, zázvoru a rybí omáčky. Existuje mnoho modifikací. Salát se nechává několik dní až měsíců fermentovat. Díky tomu je kimči zdrojem vitámínů a minerálů, enzymů a bakterií prospěšných trávicímu systému.

Soul reagoval s pohoršením a tamní ministerstvo zemědělství rozhořčeně zdůraznilo, že mezinárodní pravidla pro výrobu kimči byla stanovena OSN již v roce 2001.

Kima zřejmě očkovali proti koronaviru, který v jeho zemi nesmí existovat

Svět

„Válka o kimči“ vypukla také na sociálních sítích. „Jste zloději,“ napsal uživatel z Jižní Koreje.

„I výslovnost kimči pochází z čínštiny, co k tomu dodat,“ reagoval jeden z čínských uživatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám