Hlavní obsah

Merkelová zůstává podle Forbesu nejmocnější ženou

Právo, vpl

Německá kancléřka Angela Merkelová zůstává podle amerického časopisu Forbes. nejmocnější ženou světa. Ocitla se tak už potřetí za sebou na prvním místě. Za ní následuje předsedkyně americké Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) Sheila Bairová. Třetí příčka patří šéfce amerického koncernu PepsiCo Indre Nooyiové.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Angela Merkelová

Článek

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová klesla v porovnání s loňskem o tři místa na sedmou pozici. Zbytek první desítky tvoří manažerky firem WellPoint, Anglo American, Kraft Foods, Temasek Holdings, Areva a Xerox.

Senátorka Hillary Clintonová, která prohrála souboj o demokratickou nominaci na Bílý dům s Barackem Obamou, skončila na 28. místě, připsala si však prvenství, pokud jde o pozornost věnovanou médii.

Čtrnácté místo obsadila francouzská ministryně financí a hospodářství Christine Lagardeová, sedmnáctá skončila ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Na 21. místě je vůdkyně Indického národního kongresu Sonia Gándhíová, manželka amerického prezidenta Laura Bushová obsadila 44. místo a britská královna Alžběta II. 58. příčku.

Seznam, který Forbes sestavil popáté, zahrnuje celkem 23 političek, 54 žen z oblasti ekonomiky i 33 z mediálního a zábavního průmyslu i dalších odvětví. Přibližně 45 procent vlivných žen žije mimo území USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám