Hlavní obsah

Merkelová věří víc špiónům v Londýně

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová si přinejmenším dvakrát osobně zajela pro informace šéfů britských zpravodajských služeb o možných hrozbách teroristických útoků v Evropě a Německu. S odvoláním na zasvěcené zdroje z prostředí tajných služeb to ve svém posledním čísle napsal týdeník Focus.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Důvěrné brífinky, naposledy v říjnu 2015 ve vládní rezidenci na samotě poblíž Chequers přibližně 60 kilometrů severozápadně od Londýna, rozhořčily německé zpravodajce.

„Paní Merkelová si během dvanácti let svého úřadování ani jednou nenašla čas na pravidelné týdenní rozbory situace se šéfy německých bezpečnostních složek,“ postěžoval si Focusu nejmenovaný vysoce postavený vládní úředník.

Vzala s sebou složku o Putinovi

Z interních poznámek kancléřského úřadu vyplývá, že Merkelová se v Londýně a Chequers setkala se špičkami britských služeb – Andrewem Parkerem, šéfem kontrarozvědky MI5, a Alexem Youngem, jenž řídí zahraniční špionáž MI6, s níž svého fiktivního superagenta 007 Jamese Bonda spojil spisovatel Ian Fleming.

Pikantní na věci je, že u stolu naproti kancléřce seděl Robert Hannigan, první muž monitorovací a odposlouchávací agentury GCHQ. Ta dlouhá léta přinejmenším v rozporu s dobrými mravy sledovala a vyhodnocovala ve Spolkové republice komunikaci desetitisíců lidí, firem i institucí na telefonech a mobilech, v elektronické poště, na chatech a na sociálních sítích.

Merkelová Britům předala složky německé rozvědky BND o ruském prezidentu Vladimiru Putinovi a o situaci na Krymu.

Reklama

Výběr článků

Načítám