Hlavní obsah

Merkelová bojovala s kancléřem v dalším tv-duelu

Právo, Jan Kovařík
BERLÍN

O obrat ve zhoršujících se preferencích před volbami 18. září se snažila v úterý v televizní debatě s kancléřem Gerhardem Schröderem a dalšími čtyřmi lídry v televizi ARD Angela Merkelová (CDU) kancléřská kandidátka CDU/CSU a FDP.

Článek

Ostatní diskutující - ministr zahraničí Joschka Fischer (Zelení), šéf CSU Edmund Stoiber, vůdce FDP Guido Westerwelle a Gregor Gysi z Levicové strany se nedovedli ubránit tomu, že Merkelová se často zmocnila slova.

Při diskusi o vnitřní politice došlo k ostrému střetu kolem osoby bezpartijního Paula Kirchhofa, kterého chce Merkelová v případě vítězství prosadit na místo ministra financí.

A to i přes rostoucí odpor ve vlastní straně a v FDP, podle nichž Kirchhofův návrh na příjmovou rovnou daň ve výši 25 procent zavinil pokles preferencí opozice, protože vzbuzuje obavy většiny Němců. Schröder k tomu prohlásil, že jde o "sociálně nevyvážený plán na úkor nejnižších příjmových skupin".

Osobní útoky

Merkelová nařkla kancléře z používání nečestných způsobů v diskusi kolem Kirchhofa, na což Schröder reagoval slovy, že "jestliže jde někdo do politiky, musí počítat s politickým bojem". V další debatě zdůraznila, že "nebude žádná velká koalice, jestliže CDU/CSU a FDP nezískají většinu", ale neřekla, pro jaké řešení by byla.

Stoiber v důsledku klesajících preferencí poopravil svůj nedávný odhad, že CDU a CSU získají 45 procent - "mělo by to být rozhodně nad 40". Kancléř potvrdil, že 38 procent bude úspěch a zároveň přiznal, že to musí být na úkor jiných, ale ne Zelených. Westerwelle se v jednu chvíli rozzlobeně zvedal, že nedostává slovo.

Schröder se tvrdě ohradil proti tvrzení opozice, že jeho vláda nic nesplnila ze slibů. "My jsme to byli, kdo zahájil reformy, na které jste měli předtím 16 let času a nic jste neudělali," prohlásil rozhodně.

Skandál na financích

Na přetřes přišel také skandál v ministerstvu financí, který se rozhořel, když mluvčí ministra Hanse Eichela (SPD) oznámil, že několik úředníků -členů CDU vypracovalo bez vědomí ministra úsporné návrhy a předložilo je o víkendu některým redakcím jako dokument ministerstva.

Úspory ve výši 30 miliard eur (900 mld Kč) měly být podle této verze předloženy veřejnosti až po volbách 18. září. Akce řízená unionistickými stranami (CDU a CSU - pozn. red.) bude mít pro úředníky nedozírné následky, řekl mluvčí, který návrhy označil ze "zcela šílené myšlenky".

V dokumentu se např. hovoří o krácení podpory v nezaměstnanosti, snížení podpory pracovního trhu, částečném odstranění nižších DPH na některé výrobky, omezení zvláštního programu pro dopravní investice a zrušení kancléřem slíbené podpory německému filmu. Kancléř to odmítl jako nepravdivé.

Opozice bez většiny

Včera zveřejněný průzkum ústavu Forsa pro týdeník Stern a televizi RTL, jehož se 5. až 9. září zúčastnilo 2504 voličů, vykázal růst SPD o další bod na 35, zatímco CDU/CSU zůstaly na 42 (podle průzkumu Emnid poklesly na 40,5). Pro FDP se vyjádřilo u Forsy 6, pro Zelené a Levicovou stranu po 7. To by znamenalo potvrzení trendu, že CDU/CSU a FDP nezískají většinu, ale jen 48 procent, levice (SPD, Zelení a Levicová strana) 49.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám