Hlavní obsah

Medvědi se v Tatrách přemnožili, tak vážné to ještě nebylo, varuje radnice

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Na území Vysokých Tater se v neúnosné míře přemnožili medvědi, varuje místní samospráva a žádá o pomoc státní orgány. „V takovéto závažné situaci se Vysoké Tatry ještě nikdy nenacházely. Stav je natolik vážný, že se skutečně obávám o životy domácích i turistů,” uvedl v pondělí primátor města Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Medvěd na policejní stanici ve Starém SmokovciVideo: Policie SR

 
Článek

Medvědi vyhledávají potravu v blízkosti lidských obydlí, hotelů a rekreačních zařízení. Místní obyvatelé se podle vedení města cítí v ohrožení a po setmění raději nevycházejí ven. Mokoš uvedl, že kontakt lidí s medvědem se na území města za poslední rok zdvojnásobil.

„Od začátku roku 2018 do konce září bylo nahlášeno 332 případů setkání s medvědem. Letos za stejné období bylo zaznamenáno 763 podobných případů,“ upozornil.

Výjimku na odstřel této chráněné šelmy uděluje ministerstvo životního prostředí, které již dříve uvedlo, že jeho záměrem je medvědy chránit. Ochranáři konstatovali, že medvědi jsou přirozenou součástí přírody v Tatrách.

„Přivítal bych jednodušší regulaci počtu této chráněné šelmy,“ reagoval Mokoš.

Zábrany nepomohly

Město Vysoké Tatry dalo kolem kontejnerů s komunálním odpadem zábrany za 1,2 milionu eur (téměř 31 milionů korun), ale i ty se daří medvědům překonávat. „Přes zábrany se dostávají mladí jedinci, kteří pak vyhazují odpadky ostatním medvědům,“ upozornila televize TA3.

Medvídě si dopřálo šlofíka v hotelu na dámských toaletách

Koktejl

Obyvatelka Nového Smokovce Elena Dolinková to prý viděla na vlastní oči. „Viděla jsem, jak malý medvěd vlezl dovnitř a vyhodil odpadky těm, kteří byli venku,“ popsala.

Ředitel správy Tatranského národního parku (TANAP) Pavol Majko v této souvislosti konstatoval, že vůbec nebyli přizváni k projektování těchto zábran.

Medvěd na policejní stanici

Že se medvědi neostýchají pustit se do města, dokazuje i nedělní návštěva jednoho z nich na policejní stanici ve Starém Smokovci. Návštěvu medvěda natočili policisté na video, které zveřejnili na sociální síti. Medvěd se přiblížil ke vchodu na policejní stanici, ale když viděl, že se k němu blíží člověk, rychle utekl.

Podle zástupce náčelníka městské policie Jozefa Štefaňáka se v současnosti v lokalitě Smokovců pohybuje asi dvacet medvědů. Obyvatelé upozornili, že v Horním Smokovci se medvěd pohybuje téměř každý večer u místní hospody a ve Starém Smokovci chodí na odpadky.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražská zoo utratila lední medvědici Boru

Pražská zoologická zahrada ve středu utratila samici ledního medvěda Boru. Jednomu z ikonických zvířat pražské zoo bylo 32 let, v přírodě se lední medvědi...

Američanku v Kanadě rozsápal medvěd

Medvěd baribal na odlehlém soukromém ostrově v Kanadě zabil dvaašedesátiletou Američanku, oznámila stanice BBC na svém webu. Baribalové, což jsou nejmenší...

Výběr článků

Načítám