Hlavní obsah

Pražská zoo utratila lední medvědici Boru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská zoologická zahrada ve středu utratila samici ledního medvěda Boru. Jednomu z ikonických zvířat pražské zoo bylo 32 let, v přírodě se lední medvědi dožívají v průměru 26 let. Boru v úterý postihla mrtvice, po níž ochrnula na pravou polovinu těla.

Foto: Facebook Zoo Praha

Lední medvědice Bora.

Článek

„Přišli jsme o jedno z našich ikonických zvířat - samici medvěda ledního Boru. Náš veterinář musel provést její eutanazii,” uvedla zoo.

Podle pracovníků zoo byly na Boře známky stáří patrné už dlouho, jednu mrtvici prodělala už na začátku roku. Tehdy se ještě její stav podařilo stabilizovat a dostávala pravidelně léky. V úterý ale ochrnula na pravou stranu těla, nejspíš vlivem druhé mrtvice. „I přes další medikaci a veškerou potřebnou péči nebyla šance na zlepšení,” dodala zoo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lední medvědi v pražské zoo

Bora se narodila 20. listopadu 1986 ve Vídni, v Praze žila přes dvacet let. „S Borou jsem v zoo strávila 22 let a jsem za to velmi ráda. Byla to klidná medvědice, ale uměla si prosadit svou a milovala jídlo, pro které by udělala skoro cokoliv. To, že jsem se mohla podílet i na odchovu její dcery Berty, považuji za velké štěstí,” poznamenala chovatelka Denisa Zběhlíková.

Právě Berta, která se narodila v roce 2003 Boře a samci Alíkovi (uhynul v roce 2005) v pražském výběhu zůstává spolu se samcem Tomem, který se narodil v roce 2007 v brněnské zoo a do Prahy přišel v roce 2009.

Všichni tři medvědi se v pražské zoo dobře sžili. Zoo uvádí, že se Toma Bora, v době, kdy byl medvíděti rok a čtvrt, začala starat jako o vlastního potomka. Medvídě si díky ní v zoo dobře zvyklo.

Medvědy lední chová pražská zoo od roku 1932 a zaznamenala několik významných chovatelských úspěchů. Chov medvědů ledních v zoologických zahradách je náročný, protože samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí. Umělý odchov je obtížný vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka. Poprvé na světě se to podařilo právě v pražské zoo, a to v roce 1942.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám