Hlavní obsah

Média mají právo informovat o knížecím levobočkovi, uznal štrasburský soud

Právo, nek, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Francouzský magazín Paris Match konal oprávněně, když v roce 2005 informoval o nemanželském synovi dnešního monackého knížete Alberta II. Ve čtvrtek o tom rozhodl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Foto: Paris Claude, ČTK

Monacký kníže Albert na snímku z roku 2013 s manželkou Charlene

Článek

Dřívější rozhodnutí soudu z Nanterre na pařížském předměstí, který Albertovi přiznal odškodné 30 tisíc eur (825 tisíc Kč) od vydavatele časopisu za poškození práva knížete na soukromí, štrasburský soud nemohl zvrátit. Konstatoval však, že informace o existenci nemanželského dítěte je „předmětem oprávněného veřejného zájmu“, protože „může mít dopad na politický život Monackého knížectví“.

Postih časopisu je tak podle štrasburského soudu útokem na svobodu slova.

Vydavatel Paris Match se ve Štrasburku soudil s francouzským státem, jehož justice o odškodnění rozhodla. Kromě této kompenzace soud v Nanterre obvinil časopis ze snahy finančně se přiživit na Albertově situaci.

Milenka Alberta si zveřejnění dítěte přála

Aféra se týká francouzské letušky původem z Toga, s níž Albert počal syna. Nicole Costeová řekla Paris-Match, že se s Albertem setkala v roce 1997 a že z jejich vztahu vzešel chlapec Alexandre, kterému je nyní skoro 11 let.

Rozhovor doplňovala fotografie, na níž Albert drží v náručí malého míšence. Albert otcovství přiznal ještě předtím, než vešlo ve známost.

Costeová si tehdy zveřejnění celé záležitosti přála, což nyní posloužilo štrasburskému soudu jako další z argumentů, že se nejednalo o narušení soukromí.

Reklama

Výběr článků

Načítám