Hlavní obsah

Maďarští neonacisté na Budíně vzpomínali na události konce války

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik stovek neonacistů si v sobotu na Budínském hradě připomnělo výročí neúspěšného pokusu německých a maďarských vojáků prolomit obklíčení sovětské armády v únoru 1945. Proti shromáždění protestovala skupina anarchistů.

Foto: MTI

Neonacisté na Budínském hradě foto

Článek

Agentura MTI uvedla, že asi stovka anarchistů křičela hesla „Náckové, běžte domů“ a „Nacistická lůza“. Shromáždění neonacistů se anarchisté snažili narušit také trubkami a bubnováním. Obě skupiny od sebe oddělovali policisté a kovový zátaras.

V úvodu akce neonacistů nazvané Den cti zazněla maďarská a německá hymna s textem používaným před rokem 1945. Na shromáždění se objevili například členové hnutí Pax Hungarica a Hungaria Skins. Vzpomínkové akce se zúčastnili také členové slovenské organizace Slovenská pospolitost.

Foto: MTI

Vzpomínková akce na Budínském hradě

Jedenáctého února 1945 se pokusilo 19 tisíc německých a maďarských vojáků obklíčených na Budínském hradě prorazit obklíčení Rudé armády. K německým jednotkám se probojovalo pouze 800 z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám