Hlavní obsah

Maďarský premiér chce autonomii krajanů v cizině

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány je proti udělování dvojího občanství Maďarům žijícím v sousedních zemích, ale podporuje vytvoření autonomie. "Dvojí občanství loni odmítli občané v referendu, nyní podpoříme autonomii zahraničních Maďarů," uvedl Gyurcsány v pravidelném rozhovoru pro Maďarský rozhlas.

Foto: Jan Kaše

Ploty z ostnatého drátu lemovaly hranice

Článek

Podle premiéra jsou prvořadou podmínkou pro vytvoření autonomie dobré vztahy se sousedními zeměmi.

"To nejlepší, co může Maďarsko udělat, je udržování vyrovnaných a klidných vztahů se sousedy. Tyto vztahy především nesmějí hledět do minulosti," dodal.

Gyurcsány zdůraznil potřebu vysvětlovat, že autonomie není "předsíní národního separatismu", a sousední státy se tak přestanou bát maďarské autonomie.

Jednání o vízech

Maďarská vláda rovněž uvažuje o vydávání tzv. národních víz příslušníkům maďarských menšin v sousedních státech.

Podle těchto představ by víza platila pět let a usnadnila by kontakt příslušníků menšin s "mateřskou zemí" po vstupu Maďarska do schengenského prostoru.

Gyurcsány jednal ve čtvrtek se zástupci slovenských a vojvodinských Maďarů Bélou Bugárem a Józsefem Kaszou.

Podle Bugára po tomto jednání kleslo napětí mezi menšinami a maďarskou vládou, které způsobil její odmítavý postoj k dvojímu občanství. Gyurcsány však opětovně potvrdil, že podmínkou udělení občanství zůstává trvalý pobyt v Maďarsku.

Ostré reakce ze SR

"Domluvili jsme se, že o otázkách týkajících se menšin budeme vytvářet stanovisko společně," uvedl Bugár, který si dlouhodobě stěžuje, že maďarská vláda o menšinách rozhoduje bez konzultací s jejich zástupci.

Předseda mimoparlamentní Slovenské národní strany Ján Slota v reakci na premiérova slova o autonomii vyzval slovenskou vládu, aby stáhla své vojáky z Kosova, aby "měl kdo bránit jižní část slovenské hranice".

Reklama

Výběr článků

Načítám