Hlavní obsah

Maďarsko je náš vzor, lichotil Salvini Orbánovi a schytal kritiku

Právo, DPA, nek

Matteo Salvini, italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy, v úterý označil Maďarsko za zemi, která může být vzorem i pro ostatní. Učinil tak na Facebooku před odpoledním setkáním s maďarským premiérem Viktorem Orbánem v Miláně.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini.

Článek

„V Maďarsku je nezaměstnanost pod pěti procenty, rovná daň pro firmy devět procent a pro občany 15 procent, migrace je pod kontrolou a hospodářství roste o čtyři procenta,“ napsal Salvini, jenž chtěl s Orbánem jednat mimo jiné o migraci, ochraně vnější hranice Evropské unie a ekonomické pomoci Africe.

Opoziční Demokratická strana (PD) schůzku Salviniho s Orbánem už předem kritizovala. „Kdo stojí na straně Orbána, je pro omezování svobody a práv a podporuje autoritářský nacionalismus. Itálie jako Maďarsko? Děkuji, nechci,“ prohlásil šéf levicové PD Maurizio Martina.

Od jednání s Orbánem se distancoval také Salviniho koaliční partner, Hnutí pěti hvězd. Orbánova politika je v rozporu se zájmy Itálie, zdůraznil představitel hnutí a vicepremiér Luigi Di Maio. Odsuzoval také to, že šéf maďarského kabinetu se vehementně brání automatickému přerozdělování a přebírání migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám