Hlavní obsah

Maďarsko: Arabové prý chtěli zabít prezidenta Izraele

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarská policie v úterý zadržela tři Araby, kteří údajně připravovali atentát na izraelského prezidenta Moše Kacava v průběhu jeho třídenní návštěvy Budapešti. Podle tamní rozhlasové stanice Infó Rádió byl program prezidenta z bezpečnostních důvodů už čtyřikrát změněn.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Zadržené vyslechla maďarská policie. Muži zákona prohledali v hlavním městě pět bytů, v nichž našli dokumenty související s návštěvou Kacava.

Mluvčí policie Lajos Németh přiznal, že zahraniční tajné služby je už několik dní předem upozornily na připravovaný atentát. Není vyloučeno, že teroristé chtěli zaútočit také na dokumentační centrum holocaustu, které je umístěno v Budapešti na ulici Páva.

Maďarská policie ale na tiskové konferenci v úterý vyloučila, že se jednalo o atentát na izraelského prezidenta. Zadrželi jen jednoho 42letého maďarského občana palestinského původu. Ten se měl připravovat na teroristický útok pravděpodobně proti židovskému muzeu v Budapešti. V této souvislosti jsou už delší dobu zadrženi dva občané Sýrie.

Speciální bezpečnostní opatření

Podle informací médií jsou tři Arabové členy větší skupiny, která přicestovala do Maďarska minulý týden a zahájila přípravy atentátu.

V souvislosti s návštěvou Izraelce zavedla policie v Budapešti mimořádně přísná bezpečnostní opatření. "Moše Kacav je jednou z nejpřísněji strážených osob na světě," uvedl Németh.

Pohyb kolony izraelského prezidenta monitoruje vrtulník, po trase jsou rozmístěni ostřelovači a speciální jednotky kontrolují okolí rezidence prezidenta Ference Mádla na Budínském hradě.

Na trase kolony musí mít obyvatelé zavřená okna a policie je předem formou letáků upozornila, že by neměli nahlížet ani za závěsy. V místech, kde se vozy zastaví, musí obyvatelé prokazovat průkazem totožnosti, že zde bydlí, jinak nebudou do budov vpuštěni. Na Budínském hradě platí omezení pohybu i pro turisty.

Kacav se pohybuje po Budapešti ve speciální pancéřové limuzíně s německými poznávacími značkami. Automobil Maďaři pronajali jen pro tuto příležitost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám