Hlavní obsah

Maďarské prostitutky vyhrály nad státními orgány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Místní úřady v Maďarsku musejí pro příště jednoznačně a konkrétně určit, ve kterých ulicích a na jakých náměstích dané lokality lze a kde nelze provozovat prostituci. Rozhodl o tom městský soud v Budapešti na základě žádosti Celostátního svazu prostitutek v Maďarsku.

Foto: Petr Hejna

pohled na hrad z hradeb od borovice

Článek

Maďarské prostitutky se obrátily na soud poté, co jim loni městský úřad v Budapešti odmítl vymezit rajóny pro jejich činnost. Tak zvaný zákon o mafii, který vstoupil v platnost před třemi lety, totiž zakazuje prostituci v okolí škol, náboženských objektů a zdravotnických zařízení. Na základě zákona pak policie začala tvrdě postihovat prostitutky prakticky v celé Budapešti.

Kněžky lásky vypracovaly seznam "svých" ulic

Kněžky lásky proto požádaly úřady, aby jim vymezily prostory k provozování živnosti. Úřady ale tvrdily, že takto rozparcelovat město nejde. Prostitutky tedy sestavily seznam ulic ve dvou obvodech Budapešti, které podle jejich interpretace zákona měly být volné k prostituci. A když je policie začala vyhánět i odtud, daly záležitost k soudu, který teď rozhodl v jejich prospěch.

"Je to zásadní rozhodnutí, které bude možno uplatnit i v jiných maďarských městech, kde by se vyskytly podobné problémy jako v Budapešti," řekl novinářům obhájce svazu prostitutek József Kárpáti. "Byl to husarský kousek zvítězit nad státními úřady," dodal s uspokojením. Vedení městského úřadu v Budapešti se k rozhodnutí soudu, které je definitivní, zatím odmítlo vyjádřit. 

Reklama

Výběr článků

Načítám